Premium

Beverwijk kan coronamaatregelen ’financieel opvangen’

Beverwijk kan coronamaatregelen ’financieel opvangen’
Beverwijk

De coronamaatregelen die zijn genomen om organisaties te ondersteunen, kan de gemeente Beverwijk financieel opvangen. Dat meldt het college in een brief aan de gemeenteraad.

De maatregelen worden donderdag besproken in de eerste digitale commissievergadering van de gemeente Beverwijk. Om 19.30 uur start voorzitter Peter Weel de vergadering die zoals altijd te volgen is via de gemeentelijke website (www.beverwijk.raadsinformatie.nl).

De gemeenteraadsleden vergaderen met elkaar via Teams van Microsoft. Dat houdt in dat de kijker thuis vier personen in beeld ziet. De persoon die aan het woord is en de laatste drie die hebben gesproken. ,,Er zijn wat regels afgesproken’’, meldt raadsgriffier Lars Wieringa desgevraagd.

De rol van de voorzitter zal anders zijn. Zo moeten raadsleden interrupties eerst bij hem melden via een chatberichtje, zodat hij ze het woord kan geven. Een inspreker moet zich net als bij een gewone raadsvergadering van tevoren melden bij de raadsgriffie.

Hij krijgt dan een linkje toegestuurd met instructies. ,,Je wordt dan enig moment in de uitzending gehaald en krijgt drie minuten spreektijd. Daarna is de gelegenheid voor het stellen van vragen.’’

Het is een commissievergadering. De raadsleden nemen nog geen besluit. Ook voor volgende week donderdag staat er al een digitale commissievergadering gepland.

Donderdag staat er één inhoudelijk punt op de agenda. Omdat het over de coronamaatregelen gaat, zijn alle collegeleden uitgenodigd om eventueel iets te zeggen.

In de raadsbrief staat dat de gemeente een gezonde financiële positie heeft en dat geeft Beverwijk marge om effecten van de steunmaatregelen in beginsel goed op te vangen. De lokale maatregelen zijn erop gericht om organisaties qua liquiditeitsdruk te ontlasten, bijvoorbeeld door de gemeentefacturen van organisaties eerder uit te betalen en organisaties uitstel van betaling te verlenen tot 1 juli. De maatregelen leiden tot een verschuiving van geldstromen, schrijft het college, maar dat heeft geen effect op de begroting.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen