Hilversum maakt 376.000 euro vrij om lokale media te steunen tijdens de coronacrisis

Leander Mascini
Hilversum

De gemeente Hilversum heeft 376.000 euro vrijgemaakt om lokale media in de mediastad te steunen tijdens de coronacrisis. ’Het hoofddoel van de regeling is het behouden van lokale media voor Hilversum. Daarnaast is de regeling bedoeld om nieuwe lokale media initiatieven te ondersteunen die in deze crisis de lokale nieuwsvoorziening kunnen versterken’, aldus het college.

„Lokale media zijn van cruciaal belang voor de informatievoorziening in een gemeente”, weet wethouder Arno Scheepers. Hij neemt de portefeuille Economie en Media voor zijn rekening na het opstappen van wethouder Wimar Jaeger. „De media hebben een belangrijke rol in het verbinden van mensen, zeker in crisistijd. Inwoners van Hilversum volgen massaal het lokale nieuws en zijn actief op sociale media om te weten wat er speelt binnen hun gemeenschap. Juist in deze moeilijke tijd moeten we ervoor zorgen dat lokale onafhankelijke nieuwsvoorziening in Hilversum blijft voortbestaan.”

Onder druk

Het college van burgemeester en wethouders maakt zich zorgen omdat bij lokale media de advertentie-inkomsten teruglopen. Zo gaf de directeur van huis-aan-huis-blad De Gooi en Eembode al eerder aan dat het last wordt om de rekeningen te betalen. De subsidie is dan ook mede bedoeld om media te ondersteunen waarbij het primaire verdienmodel (aantoonbaar) onder grote druk is komen te staan. ’Hierbij gaat het om bestaande professionele aanbieders van lokaal nieuws en lokale informatie’, aldus het college.

Het andere doel van de bijna vier ton aan euro’s is het aanboren van nieuwe initiatieven. Het college heeft voor ogen dat er voorstellen komen om de Hilversumse gemeenschap samen de gevolgen van de coronacrisis aan te laten pakken. Zelf denkt het college bijvoorbeeld aan ’de inzet van media om saamhorigheid te vergroten en te verbinden’.

Mediafonds

De subsidieregeling is uitkomst van een motie die in 2018 in de Hilversumse gemeenteraad werd aangenomen. Doel was toen om een onafhankelijk mediafonds op te zetten. Volgens de inmiddels afgetreden mediawethouder Jaeger was een fonds echter een ’te zwaar instrument’.

De commissie Economie en Bestuur brengt op 15 april een advies uit aan het college over de subsidieregeling, maar gezien het feit dat de enige tegenstemmer op de motie van 2018 - de SP - inmiddels een oproep heeft gedaan voor steun aan de lokale media, lijkt dit geen onoverkomelijkheid voor het college.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen