Tijdelijke landingsplek voor ambulanceheli bij Dijklander Ziekenhuis in Hoorn, om coronapatiënten sneller te kunnen overplaatsen

Dinsdagmiddag worden hekken en bebording geplaatst voor de landingsplaats op het Transferium bij het Dijklander Ziekenhuis.© Foto Mediahuis / Eric Molenaar

Eric Molenaar
Hoorn

Voor het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn is dinsdag een deel van het Transferium afgezet als tijdelijke landingsplaats voor ambulancehelikopters.

De landingsplaats is bedoeld om coronapatiënten sneller te kunnen overplaatsen van het ene naar het andere ziekenhuis, zonder dat er een ambulance aan te pas komt. De beveiliging van het ziekenhuis zal bij een landing van de heli mensen op afstand houden.

De landingsplek is door de gemeente ingericht op verzoek van ANWB Medical Air Assistance, de organisatie achter de traumaheli’s in Nederland, in opdracht van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Voor het vervoer van de IC-patiënten - voornamelijk vanuit ziekenhuizen in het zuiden naar het noorden van Nederland en naar Duitsland, worden twee ambulancehelikopters ingezet. Die zijn groter dan traumaheli’s, hebben ruimte voor IC-apparatuur en worden normaal voor vervoer van patiënten vanaf de Waddeneilanden gebruikt.

De landingsplek kan waarschijnlijk eind deze week in gebruik worden genomen en blijft hier in elk geval tot 28 april. Ook bij andere ziekenhuizen, zoals het Medisch Centrum Alkmaar, is een landingsplaats ingericht.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen