Herdenken, fakkels, rouwcafé: Uitvaartstichting Hilversum denkt al voorbij de coronacrisis

Directeur Anita van Loon van de Uitvaartstichting Hilversum bij Hart van Nederland (14 maart).
Hilversum

De Uitvaartstichting Hilversum is niet alleen bezig met het hier en nu, maar denkt ook al na over ’als het virus voorbij is’, melden directeur Anita van Loon en marketingmanager Ramona Beemsterboer.

Onder de stichting vallen de begraafplaatsen Zuiderhof, Bosdrift en de Noorderbegraafplaats en het Crematorium Hilversum.

’De enige die profijt heeft van de coronacrisis is de uitvaartbranche’, is een opmerking die ook Van Loon en Beemsterboer horen. „Ja, de agenda’s raken vol en er is volop werk. Maar geloof ons als wij zeggen dat we niets liever willen dan dat alles bij het ’oude’ was gebleven? Wij faciliteren onze ruimten, de aula, het crematorium en de Einder, onze ontvangstruimte en wij bieden hulp en steun voor nabestaanden om er voor te zorgen dat het allerlaatste stukje aandacht dat zij kunnen geven aan de overledene zo goed mogelijk verloopt. Dit kunnen wij nu niet meer doen op de manier zoals wij dat altijd deden. Alles is anders.”

Crematorium Hilversum en begraafplaats Zuiderhof
© Foto Eddie de Paepe

Vreselijk

De medewerkers van de Uitvaartstichting vinden het volgens het tweetal vreselijk om te moeten werken met handschoenen, geen handen meer te mogen schudden, geen schouder meer te mogen bieden. „Geen aula’s vol met familie, vrienden en kennissen die samen hun laatste groet brengen. Nu nog maximaal dertig personen. Minimaal anderhalve meter uit elkaar. We bieden live-streams voor diegene die er niet bij mogen of kunnen zijn.”

Catering to go

Ook de catering bij de uitvaarten is, uiteraard, aangepast. „Via onze cateraar bieden we ’catering to go’. Lunch of koffie in een papieren tasje om mee te nemen.” Alles is anders, constateren Van Loon en Beemsterboer. „Onze mensen zijn in dit vak terechtgekomen omdat hun passie dienstverlening is. En dan mag die agenda nu vol staan, maar dit is niet de manier hoe wij het afscheid van een overledene zouden willen.”

Begraafplaats Bosdrift

Afscheid

Ondertussen denkt de Uitvaartstichting Hilversum na over ’als het virus voorbij is’, als Nederland coronavrij is. „Wat kunnen we dan doen om ervoor te zorgen dat de nabestaanden van de mensen die in deze periode zijn overleden en bij ons zijn gebracht toch een afscheid krijgen zoals zij eigenlijk hadden gewild. We gaan, zodra de crisis onder controle is en we weer enigszins vrij mogen bewegen, in ieder geval herdenkingsbijeenkomsten organiseren waarbij we de overledenen in deze vreselijke periode ’in het licht’ zetten. We zullen ons terrein verlichten met fakkels en samen alsnog aandacht schenken aan hen die zóveel meer aandacht hadden verdiend.”

Rouwcafé

Het Rouwcafé van de stichting gaat zich openstellen voor iedereen die alleen is, zich eenzaam heeft gevoeld of nog is, of die iemand heeft verloren. Iedere derde zondag van de maand zal het Rouwcafé, zodra de coronacrisis voorbij is, weer geopend zijn. ’s Middags tussen twee en vier is iedereen welkom ’om verdriet te delen of gewoonweg er ’te zijn’ en te genieten van het uitzicht over de Hoorneboegse Heide met een kopje koffie of thee’.

De Noorderbegraafplaats

Wandelingen

Tot die tijd biedt de stichting wandelingen aan over de begraafplaatsen, in de natuur. Natuurlijk op gepaste afstand en met niet meer dan twee personen tegelijkertijd. „Onze medewerkers vertellen graag over de historie en de flora en fauna van bijvoorbeeld de Bosdrift, begraafplaats Zuiderhof of de Noorderbegraafplaats.” Aanmelden kan al via aanmelden@uitvaartstichtinghilversum.nl (o.v.v. wandeling).

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen