Premium

Waterland biedt ondernemers financiële lucht tijdens coronacrisis

Waterland biedt ondernemers financiële lucht tijdens coronacrisis
Waterland neemt maatregelen om ondernemers iets meer financiële lucht te geven.
© Archieffoto ANP
Monnickendam

De gemeente Waterland heeft een reeks maatregelen genomen om de financiële nood voor ondernemingen door de coronacrisis enigszins te verlichten. Zo krijgen alle ondernemers, die lijden onder de gevolgen van de crisis, uitstel van betaling van de gemeentelijke belastingen. Onderzocht wordt of en hoe verenigingen die in de problemen dreigen te raken, kunnen worden ondersteund.

Dat heeft het college van b en w bekend gemaakt. Alle bedrijven die door de gevolgen van het coronavirus worden geraakt, krijgen uitstel van betaling van de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en de rioolheffing. Ondernemers aan wie aanslagen al zijn verstuurd, wordt aangeboden om de schuld in termijnen te betalen. Voor wie daar geen gebruik van wil of kan maken, wordt de betaaldatum opgeschoven naar 30 augustus.

Toeristenbelasting

De precariobelasting (een belasting die wordt opgelegd voor het gebruik van grond die van de gemeente is, bijvoorbeeld voor terrassen of reclameborden) wordt niet geheven voor de periode dat de betreffende onderneming van overheidswege gesloten is. Dat geldt bijvoorbeeld voor horecazaken. Verder worden de aanslagen voor de reinigingsheffing voor dit jaar pas verstuurd als de meeste ondernemingen weer in bedrijf zijn. Dat laatste geldt ook voor de aanslagen voor de toeristenbelasting over vorig jaar; die worden pas verstuurd als de toeristensector weer op gang is gekomen.

Ook worden alle lopende procedures waarbij ondernemers worden gemaand schulden uit het verleden te betalen, gestaakt en er worden geen nieuwe procedures gestart. De gemeente gaat ook rekeningen die zij zelf bij ondernemers heeft openstaan, versneld betalen. Volgens de gemeente gelden de maatregelen zolang de ’lock down’ van overheidswege duurt, maar in elk geval tot en met 28 april.

Sportverenigingen

„Naast de maatregelen gericht op ondernemers, zijn aanvullende maatregelen in voorbereiding voor sportverenigingen en gesubsidieerde maatschappelijke instellingen”, zo meldt het college. „Een aantal sportverenigingen benadert ons met signalen dat mogelijk liquiditeitsproblemen ontstaan. We kunnen nu niet vooruitlopen op de ernst daarvan. We brengen in beeld hoe de coronacrisis de sportverenigingen raakt en wat de impact is van de maatregelen.”

„De beperkende maatregelen hebben ook effect op de bedrijfsvoering van maatschappelijke instellingen. We willen voorkomen dat gesubsidieerde instellingen zorgen hebben over hun liquiditeit. We houden de vinger aan de pols om de gevolgen van de coronacrisis in beeld te houden om zo tegemoet te komen aan eventuele problemen die ontstaan.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen