Premium

Schooltje van Dik Trom moet aankomend schrijvers ’van buiten’ teleurstellen: wedstrijd alleen bedoeld voor Zaanstreek-Waterland

Schooltje van Dik Trom moet aankomend schrijvers ’van buiten’ teleurstellen: wedstrijd alleen bedoeld voor Zaanstreek-Waterland
Museum Het Schooltje van Dik Trom in Etersheim.
© Archieffoto Ella Tilgenkamp
Etersheim

Mogelijk wordt er op meerdere plekken in Noord-Holland momenteel gezwoegd op de synopsis en eerste hoofdstuk van een kinderboek. Museum Het Schooltje van Dik Trom heeft immers een wedstrijd voor aankomend auteurs uitgeschreven in het kader van de Kinderboekenweek. Echter, de deelname is beperkt tot de regio Zaanstreek-Waterland.

„Tot groot verdriet van enkele schrijvers in spe wordt hun inzending geweigerd omdat ze buiten de regio Zaanstreek-Waterland wonen”, laat Jetty Voermans van het museum weten. Toen de wedstrijd vorige maand werd uitgeschreven, vertelde zij dat de deelnemers ’uit de regio’ moesten komen. Het artikel in het Noordhollands Dagblad verscheen uiteraard ook op internet en dat kent nu eenmaal geen grenzen. Omdat de prijs is uitgeloofd door de gemeente Edam-Volendam, die bestuurlijk samenwerkt met de gemeenten in Zaanstreek-Waterland, is de schrijfwedstrijd alleen bedoeld voor inwoners van deze regio.

Francine Oomen

Alleen volwassenen die nog niet eerder een boek hebben uitgebracht mogen meedoen. Met het Kinderboekenweekthema ’En toen?’ als basis dienen zij een synopsis, inclusief een eerste hoofdstuk, voor een kinderboek te schrijven. Uit de inzendingen zullen de beste vijf ideeën worden geselecteerd door een vakjury, bestaande uit kinderboekenauteur Francine Oomen, voormalig basisschoolhoofd Dick Knip, historicus Carly Misset, Ellen Otten van Bibliotheek Waterland en uitgever Maria Buren. Voorzitter is Lieke Sievers, burgemeester van Edam-Volendam. Een lokale kinderjury kiest de winnaar. Dat doen zij na lezing van de bijdragen én het voorlezen van de teksten door de schrijvers zelf tijdens de Kinderboekenweek in oktober.

De winnaar ontvangt een stipendium van duizend euro en mag als ’writer in residence’ een week logeren in een B&B in Etersheim om aan het manuscript te werken. De talentenjacht vindt plaats in het kader van Euro-Art. Edam-Volendam biedt in oktober onderdak aan deze internationale kunstmanifestatie.

De synopsis van het boek dient voor 1 juni te worden gemaild naar: info@hetschooltjevandiktrom.nl.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen