Premium

Lijdensweek: Zonnepanelen als kruis op kerk Landsmeer; Het Kruispunt sluit zich aan bij Groene Kerken

Lijdensweek: Zonnepanelen als kruis op kerk Landsmeer; Het Kruispunt sluit zich aan bij Groene Kerken
Het Kruispunt met zonnepanelen in de vorm van een kruis.
© Foto Teun van Zanten
Landsmeer

Op het dak van de protestantse kerk Het Kruispunt in Landsmeer zijn in de aanloop naar Pasen zonnepanelen geplaatst in de vorm van een kruis.

,,De vorm van de zonnepanelen hebben we bewust gekozen’’, zegt Teun van Zanten van de Protestantse Gemeente Landsmeer. ,,Een kruis is het symbool van het christendom. Tegelijk verwijst dit kruis ook naar de naam van ons kerkgebouw: Het Kruispunt. Zeker in deze tijd, waarin de kerken gesloten zijn en waarin de gemeenteleden de kerkdiensten alleen digitaal kunnen volgen, kan dit een symbool van gemeenschapszin zijn.’’

,,Daarnaast is het natuurlijk ook de week voor Pasen. Een leeg kruis, als symbool voor Jezus, die niet het laatste woord aan de dood liet.’’

De protestantse kerk in Landsmeer heeft zich aangesloten bij de Groene Kerken. Met Groene Kerken wil Kerk in Actie de godshuizen in Nederland stimuleren om duurzamer en groener te worden.

De opbrengst van de zonnepanelen op de Landsmeerse kerk schat Van Zanten op 8000 kWh op jaarbasis wat een besparing kan opleveren van zo’n 1650 euro.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen