Drie bewoners De Watermolen in Abbekerk overleden aan corona

Abbekerk

Drie bewoners van zorglocatie De Watermolen in Abbekerk zijn overleden aan het coronavirus.

Woordvoerder Job Leeuwerke van zorgorganisatie Omring bevestigt de uitbraak. ,,Van twee bewoners staat het met zekerheid vast en van de derde is het zeer aannemelijk corona’’, aldus Leeuwerke. De Watermolen is een kleine zorglocatie in het dorpje aan de snelweg A7, onder de rook van Medemblik. De locatie telt vijf kleine woongroepen voor mensen met dementie.

Enkele buurtbewoners waren afgelopen weekend getuige van de lokale uitbraak. ,,Er verscheen een lijkwagen voor de deur en er kwamen mensen naar buiten die gekleed waren in van die plastic pakken met handschoenen aan. Het zag er heel eng uit allemaal. Als je dit ziet, vliegt het je naar de strot’’, zegt een vrouw die getuige was van het emotioneel geladen tafereel.

Leeuwerke heeft familieleden van de overige medebewoners inmiddels geïnformeerd over de gebeurtenissen. ,,Dit heeft een ongelooflijke impact op deze kleine woongemeenschap. We sluiten ook niet uit dat er nog meer besmettingen komen, al doen wij er alles aan om dat te voorkomen. Dit is heel verdrietig, vooral voor de getroffen families.’’

Het coronavirus verspreidt zich als een dodelijke veenbrand onder West-Friese verzorgingstehuizen. In bejaardenhuis De Bosman (van Wilgaerden) in Venhuizen zijn al vier bewoners bezweken. Daarnaast zijn er bewoners op verschillende afdelingen besmet. Volgens Iris van Bennekom van Wilgaerden gaat het vaak om ’kwetsbare bewoners die vaak al een medische geschiedenis met zich meedragen’. Ook in verpleeghuis Magnushof in Schagen (Woongroep Samen) is de eerste coronadode gevallen. Samen houdt rekening met ’meer sterfgevallen’.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit West-Friesland