Premium

Alkmaarse verpleegkundige Eva (23) bereikte tienduizenden met haar coronaverhaal: ’Effectiever dan wanneer Rutte roept om binnen te blijven’

Alkmaarse verpleegkundige Eva (23) bereikte tienduizenden met haar coronaverhaal: ’Effectiever dan wanneer Rutte roept om binnen te blijven’
Alkmaar

Eva Karsten (23), verpleegkundige op de afdeling acute zorg voor coronapatiënten in het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar, is bedolven onder de positieve reacties. Dit nadat haar ingrijpende verhaal, dat buitenstaanders een indringend inkijkje op haar werk geeft, zaterdag op de voorpagina van liefst vier kranten in Noord-Holland stond (waaronder die van Noordhollands Dagblad) en via deze site vele duizenden views kreeg.

„Zowel privé, van familie en mensen die ik uit de omgeving van Alkmaar en Warmenhuizen (haar geboorteplaats, red.) ken, als van wildvreemden heb ik heel veel lieve reacties gehad”, vertelt Karsten.

Lees ook: Verpleegkundige Alkmaars ziekenhuis geeft indringend inkijkje in strijd tegen coronavirus: ’Ik voel patiënten onder mijn vingers wegglippen’

Respect

„Boodschappen met hartjes, kaartjes van bloemen, respect. Dat mensen zo trots zijn op werkers uit de zorg. Of dat ze het erg vinden dat jonge meiden zoals ik dit moeten meemaken. Maar ja, dat is de realiteit. Er werken een heleboel jongeren in het ziekenhuis en in de zorg die met corona te maken hebben en de soms verschrikkelijke gevolgen van het virus onder ogen zien.”

De publicatie van haar verhaal heeft volgens de verpleegkundige beslist iets moois teweeg gebracht.

„Collega’s hebben in onze appgroep gezegd dat zij blij waren dat ik mijn verhaal gedaan heb. Zodat mensen weten hoe het is om middenin deze situatie met corona te zitten.”

Alkmaarse verpleegkundige Eva (23) bereikte tienduizenden met haar coronaverhaal: ’Effectiever dan wanneer Rutte roept om binnen te blijven’
Coronaverpleegkundige Eva Karsten, zonder mondkapje en beschermende kleding.
© Foto NWZ

Minister-president

„Mark Rutte, onze minister-president, kan blijven herhalen dat iedereen binnen moet blijven en beter niet op vakantie kan gaan, mijn verhaal helpt zijn boodschap versterken. Zeker weten. Daar trekken mensen zich iets van aan.”

Karstens Facebookverhaal heeft intussen meer dan duizend likes, heeft zo’n 550 reacties opgeleverd en is ruim 450 keer gedeeld.

Verspreid

„Omdat het ziekenhuis, familie, vrienden en veel meer mensen het hebben gedeeld, is het breder verspreid dan ik zo kan zien. Dat is alleen maar goed. Dat zelfs mensen die ik totaal niet ken positief reageren, is een beetje bizar, maar wel hartstikke mooi. Zelfs van iemand uit de raad van bestuur van het Noordwest Ziekenhuis kreeg ik een berichtje dat hij of zij het er met de burgemeester van Alkmaar over had gehad en hoe bijzonder ze het vonden.”

De Alkmaarse verpleegkundige deelde haar verhaal met de buitenwereld, omdat wat zij meemaakte te heftig werd in haar hoofd. „Ik moest dit van me afschrijven om het los te kunnen laten. Dat daar iets groters en moois uit voort is gekomen, daar ben ik enorm blij mee.”

Serious Request

De aandacht heeft er inmiddels toe geleid dat Karsten binnenkort figureert in de Serious Request-actie ten bate van het Rode Kruis van radiozender 3FM.

„Die redactie, waar een oude schoolvriend van me werkt, heeft het ook gelezen en zij hebben me gebeld voor een item. Ja, dat ik op die manier aan extra geld voor hulp aan coronapatiënten kan bijdragen, maakt me supertrots.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen