Premium

Virtuele kroegentocht op Eerste Paasdag als corona-proof alternatief voor Lammetjesdag

Virtuele kroegentocht op Eerste Paasdag als corona-proof alternatief voor Lammetjesdag
Jippe Martens (21), Birgit Ente (31) en Sem de Vlieger (22) met hun prototype lentebok-box.
© United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Iedereen is ondertussen bekend met digitale vergaderingen, digitaal onderwijs of digitale sportlessen. Stichting Stad Haarlem gooit het op Eerste Paasdag over een andere boeg. ,,Dan zit iedereen die meedoet virtueel in de kroeg”, vertelt medeorganisator Birgit Ente (31).

Zij baalde dat de jaarlijkse Lammetjesdag op Eerste Paasdag dit jaar door het coronavirus niet door kan gaan. Met Jippe Martens (21) en Sem de Vlieger (22) bedacht ze daarom een corona-proof alternatief voor de dag waarop menig Haarlemmer de kroegen in gaat om het voorjaar in te luiden met een lentebokbiertje.

De huis en tuin kroegentocht heet Banklammen, een mix tussen thuis-isolatie en lammetjesdag. Deelnemers bestellen een box met zes biertjes en wat snacks, die ze kunnen ophalen bij Stichting Stad. De zes biertjes zijn gekoppeld aan de zes Haarlemse kroegen die meedoen aan het initiatief.

Met Banklammen wil Stichting Stad lokale kroegen, delicatessenwinkeliers en bierbrouwers steunen. ,,In de box zit ook een muntje die deelnemers kunnen inwisselen voor een biertje bij een van de zes kroegen, na de coronacrisis’’, vertelt Birgit. ,,Dat is om betrokkenheid met de kroegen ook na deze tijd te waarborgen.” Alle opbrengsten van de actie worden over de deelnemende ondernemingen verdeeld.

In de bierbox zitten ook opdrachten die met huisgenoten, familie en vrienden zowel in persoon als digitaal kunnen worden uitgevoerd. ,,Zo zijn we bezig met het maken van een biertwister’’, aldus Sem. ,,Dan draai je een biertje op een soort rad en die landt dan op een opdracht. Een voorbeeld van een opdracht is met vrienden kijken wie de hoogste stapel wc-rollen kan maken.”

Als de opdrachten zijn uitgevoerd, kunnen de deelnemers hun geliefde kroegen weer binnenstappen - virtueel dan. De deelnemende kroegen verzorgen zondag alle zes een uurtje vermaak. Zo houdt Café du Théâtre een pubquiz en neemt Café Het Wapen van Bloemendaal de deelnemers mee terug in de tijd met een uur meeblèren met golden oldies.

En dat alles via een eigen beeldscherm, vanuit huis. Alle deelnemers kunnen meedoen en kijken. ,,Dat wordt waarschijnlijk wel een gezellig gekwebbel”, zegt Birgit lachend.

In totaal zijn er vijfhonderd bierboxen te bestellen. Animo voor de virtuele kroegentocht is er genoeg. ,,Het idee om een alternatief voor Lammetjesdag te bedenken kwam afgelopen woensdag’’, vertelt Birgit. ,,Toen heb ik met Sem en Jippe dit idee bedacht. Na anderhalve dag waren er al bijna tweehonderd dozen besteld.” Het inpakken van de bierboxen moeten ze zelf doen. ,,Gelukkig zijn er genoeg kroegen die een handje willen meehelpen.’’

,,Ik hoop dat we met deze actie kunnen laten zien dat je echt heel toffe dingen kan organiseren’’, aldus Birgit. ,,Kroegen hoeven niet stil te zitten deze tijd. Koningsdag komt er ook aan. Wie weet dat kroegen de handen ineen kunnen slaan om toch iets leuks te kunnen doen.”

De deelnemende kroegen zijn Café de Lange Heer, Café de Vijfhoek, Lokaal, Brasserie van Beinum, Het Wapen van Bloemendaal en Café du Théâtre. De snacks komen van Mabrouk. Onder de bierbrouwerijen die de lentebok brouwden zijn het Haarlemse Uiltje, Jopen en Briljant Brouwhuis. De bierboxen kosten 35 euro en zijn tot en met woensdag via de website van Stichting Stad te bestellen.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen