Premium

Prijs voor vis is dramatisch laag: stilligregeling voor schepen in de maak

Prijs voor vis is dramatisch laag: stilligregeling voor schepen in de maak
Den Helder

Voor vissers die hun afzet zien wegvallen als gevolg van het coronavirus komen stilligregelingen.

Dat betekent dat hun vissersschip aan de kant gaat gedurende de periode dat de vis qua prijs niet veel oplevert. Andere maatregelen vanuit Brussel zijn de steun aan de aquacultuursector (viskwekerijen) en hulp aan producentenorganisaties voor de opslag van vis.

De belangenvereniging van vissers, VisNed, is gematigd blij met de steunmaatregelen die de Europese Commissie heeft aangekondigd. Het geld komt overigens uit het bestaande visserijfonds EMFF.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie had 19 maart al een voorstel gedaan voor een pakket steunmaatregelen gezien de enorme impact van het coronavirus op de hele visketen. Zo is de vraag vanuit de horeca (naar veelal luxere vissoorten) weggevallen en ook is de export naar belangrijke landen als Italië en Spanje gestopt.

Voor de Nederlandse visserijsector was het eerste voorstel gezien de hoge nood erg mager. Daarna is er overleg geweest over een breder pakket.

,,Dat heeft resultaat gehad, want sinds kort ligt er een veel beter voorstel waar we als Nederlandse kottervloot wel mee aan de slag kunnen”, aldus Pim Visser namens VisNed.

,,We hebben slechts één gezamenlijk doel: de sector door deze moeilijke periode heen loodsen en zorgen dat - nadat de belangrijke volksgezondheidsproblemen zijn opgelost - er een vitale visserijsector overeind blijft die zorgt voor de aanvoer van gezond en veilig duurzaam gevangen voedsel.”

De voorstellen van de Europese Commissie komen voor een belangrijk deel overeen met de wensen van het Europarlement en de lidstaten. Toch moet de reguliere wetgevingsprocedure doorlopen worden, maar deze wordt wel versneld. Het Europarlement stemt 16 april over het voorstel van de Commissie.

Ondertussen werkt de Nederlandse overheid aan de uitwerking van de regeling, zodat er vanaf begin mei aanvragen gedaan kunnen worden met terugwerkende kracht.

Voor de garnalen-, tong- en kreeftenvisserij gelden al beperkingen. Zo lagen de garnalenkotters vorige week aan de kant. Deze week mogen ze drie dagen varen.

De inkrimping it is een gevolg van de afgenomen verwerkingscapaciteit in Marokko waar de Nederlandse garnaal wordt gepeld. De pelsters moeten anderhalve meter uit elkaar zitten.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen