Premium

Haarlemse voetreflextherapeut Kate Maslowska krijgt geen noodhulp

Haarlemse voetreflextherapeut Kate Maslowska krijgt geen noodhulp
Voetreflextherapeut Kate Maslowska heeft geen inkomen.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Tot voor kort behandelde de Haarlemse voetreflextherapeut Kate Maslowska dagelijks klanten met allerlei gezondheidsproblemen. Door het coronavirus ligt alles stil. Met geen inkomen en geen zicht op de tegemoetkoming voor zzp’ers, ziet Maslowska het somber in.

De alternatieve geneeskunde, waaronder ook voetreflextherapie valt, staat niet op de lijst van de Standaard Bedrijfsindeling (SBI) codes. De voetreflextherapeut kan daarom geen aanspraak maken op de eenmalige noodvergoeding van 4000 euro.

Nog afgezien van haar persoonlijke situatie begrijpt Maslowska niet waarom beroepen waar duizenden mensen gebruik van maken voor hun gezondheid geen tegemoetkoming krijgen. ,,Ik vind dat alle zzp’ers hulp verdienen. Door geen steun te geven aan de alternatieve geneeskunde, worden ook de mensen die hier gebruik van maken aan de kant gezet.”

Daarom tekende zij en veel van haar collega’s van Bewust Haarlem en Flow Plaza de petitie die rondgaat onder paramedici. ,,Ik hoop dat het helpt en we alsnog de vergoeding krijgen.”

Buffer

Sinds de sluiting van haar praktijk twee weken geleden weet de alleenstaande moeder niet hoe ze de komende maanden de eindjes aan elkaar moet knopen. De tijdelijke overbruggingsregeling voor zzp’ers is niet voldoende om haar vaste lasten op te vangen. ,,Met duizend euro in de maand kan ik niet mijn bedrijfskosten betalen en in mijn levensonderhoud voorzien.”

Een buffer heeft ze nauwelijks omdat ze de voorgaande jaren heeft geïnvesteerd in haar opleiding en het opzetten van haar praktijk. ,,Ik heb hard gewerkt omdat ik een goed voorbeeld wil zijn voor mijn dochter en haar een goed leven wil geven. Ik wil haar laten zien dat hard werken vruchten afwerpt. Jammer genoeg, lijkt dat zich nu tegen me te keren.”

Ze geeft alleen het hoognodige uit, zoals huur en voedsel. ,,Ik leef heel zuinig. Dan red ik het misschien net. Als het niet te lang duurt.”

Maslowska, die normaal fulltime werkt in haar praktijk Voetspoor in de Waarderpolder, krijgt veel steun van haar klanten. ,,Ze leven met me mee. Ze begrijpen allemaal wat er gebeurt als deze situatie te lang duurt en ik mijn praktijk niet kan voortzetten. Dat zou natuurlijk ook voor hen vervelend zijn.”

Genoeg reserves

Ze behandelt haar klanten voor allerlei klachten zoals luchtwegaandoeningen, hoofdpijn, slaapstoornissen, gewrichts- en overgangsproblemen. ,,Sommige mensen zie ik elke week, anderen behandel ik om de paar weken. Ik hoop dat ik genoeg reserves heb om deze periode door te komen en dat ik ze daarna allemaal weer terugzie.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen