Premium

Motorracer Jaimie van Sikkelerus uit Akersloot reed een WK-weekend voordat het seizoen op pauze ging. Nu er geen wedstrijden meer zijn is hij even coureur op de mountainbike

Motorracer Jaimie van Sikkelerus uit Akersloot reed een WK-weekend voordat het seizoen op pauze ging. Nu er geen wedstrijden meer zijn is hij even coureur op de mountainbike
Jaimie van Sikkelerus voor de start van de eerste race van het seizoen op 1 maart op Phillip Island in Australië.
© Foto Vaclav Duska Jr.
Akersloot

Jaimie van Sikkelerus reed dit jaar een WK-wedstrijd, voordat hij zijn motor weer voor onbepaalde tijd in de garage zette. De coureur uit Akersloot hoopt in de tweede helft van 2020 weer in actie te komen op zijn Yamaha in de WorldSSP. „Ik kan het niet meer combineren met het NK.”

Wanneer kom je weer in actie?

„Dat is nog niet bekend, op dit moment staan de wedstrijden in mei nog gewoon op de kalender, maar ik denk niet dat we van 8 tot 10 mei op Imola en van 22 tot 24 mei in Aragon in actie zullen komen. De meeste races worden verplaatst naar het einde van het seizoen, zo is Assen, dat in april verreden had moeten worden, nu verplaatst naar het weekend van 21 tot 23 augustus.”

Maar dan kan je geen dubbel programma meer rijden?

„Nee, ik kan het niet meer combineren met het NK. Het was de bedoeling dat ik dit seizoen ook het NK 600 en 1000 zou rijden, maar de meeste van die weekenden worden nu op hetzelfde moment verreden als de verplaatste races van het WK.”

Je hebt nog wel een race gereden begin maart. In Australië eindigde je op de zestiende plek, net buiten de punten.

„Dat was jammer. Tijdens de training ging ik keihard onderuit, waardoor mijn motor eigenlijk total loss was. Ik reed een paar centimeter van de ideale lijn, waardoor ik opeens de grip van mijn voorwiel kwijt was. Zelf hield ik er gelukkig alleen een gekneusde enkel en blauwe plekken aan over, en ik startte als twintigste. Ik reed ook nog even aan de leiding, voordat we als laatste de achterband wisselden. Omdat het circuit zo snel is en veel van de banden vergde, moesten we verplicht een pitstop maken.”

Hoe hou je jezelf nu fit?

„Ik ben veel aan het mountainbiken. Ik ging ook vaak naar de sportschool, maar die is nu natuurlijk dicht, dus daarom rijd ik op het parkoers van Schoorl. Hardlopen kan ik niet doen, daarvoor heb ik te veel last van mijn knieën. Die blessure is nog steeds niet helemaal verdwenen. We zijn druk bezig met het regelen van nieuw onderzoek, maar het virus brengt veel belemmering.”

Een paar jaar geleden stond je op de foto op een speciale racesimulator. Heb je die nog steeds?

„Nee, dat werkte eigenlijk niet goed genoeg. Er bestaat geen simulator waarmee je echt de raceomstandigheden kunt nabootsen. Bij de simulator stuurde je alleen door naar links of naar rechts te hangen op de motor, maar op het circuit zit je ook geregeld bijna rechtop in een hele snelle flauwe bocht.”

Je kan dus helemaal nergens racen?

„Nee, alle circuits zijn gesloten. Naast het trainen, werk ik bij mijn vader in de garage, dus ik heb nu de tijd om daar nieuwe dingen te leren omdat ik meer aanwezig ben.”

Dit seizoen hebben jullie ook een eigen team, dat is ook een lastige situatie?

„Er is al heel veel geld geïnvesteerd in het seizoen en vooralsnog hebben we nog maar een race gereden. Er zijn dan ook veel vragen, over hoe het verloop van dit jaar verder zal gaan. Daar wordt dan nu ook al naar gekeken en gerekend.’’

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen