Burgemeester van Alkmaar op werkbezoek: ’Jonge verpleegkundigen die patiënten moeten vertellen dat ze misschien niet meer wakker worden. Dat is zo heftig!’

Burgemeester van Alkmaar op werkbezoek: ’Jonge verpleegkundigen die patiënten moeten vertellen dat ze misschien niet meer wakker worden. Dat is zo heftig!’
Alkmaar

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar praat ons dagelijks als voorzitter van de Veiligheidsregio vanuit zijn voortuin bij over de coronabestrijding. Een gesprek over de heg heen.

Bruinooge is afgelopen weekeinde op uitnodiging van het Noordwest Ziekenhuis daar op werkbezoek geweest. Het heeft hem diep geraakt.

,,Ik was er 2,5 uur. Zo indrukwekkend wat daar gebeurt. Ik sprak met mensen van het crisisteam, met intensivisten. En terwijl ze al weken hard werken en al weken aan het opschalen zijn, zeggen ze nu ook nog: het wordt een marathon. Dus zijn ze bezig om er voor te zorgen dat iedereen het werk ook volhoudt.”

Bruinooge kreeg uitleg hoe de intensivisten zelf hun hooggekwalificeerde werk doen bij vier in plaats van de gangbare twee patiënten. ,,Andere verpleegkundigen nemen dan het regelmatig keren van de zieken (tegen doorliggen, red.) voor hun rekening en zaken als bloedafnames.”

Jonge mensen

,,In mijn ogen piepjonge mensen moeten iemand vertellen dat hij naar de IC moet, dat hij in slaap gebracht zal worden en dat het niet zeker is dat hij weer wakker wordt. Dat is zo iets heftigs!”

,,Diezelfde jonge mensen vertelden me dat het ziekteverloop zo grillig is, dat iemand soms al overlijdt voor de familie er kan zijn. Vreselijk.”

Bruinooge was -nog vol van alle indrukken- net thuis toen de directeur van de GGD zoals elke dag belde om de aantallen door te geven. ,,’Weer twee overledenen’, zij hij. En ik weet niet wat me overkwam. Ik brak gewoon. Omdat ik dat net allemaal gezien had, waren die klinische getallen ineens zo anders.”

Eerste Hulp

Het is Noordwest opgevallen, zo vertelt Bruinooge dat er een derde minder mensen zich meldt op de Eerste Hulp. ,,Voor een deel snap ik het: er wordt niet gesport”, maar er zijn toch niet ineens minder hartaanvallen?”

Volgens de burgemeester vreest het ziekenhuis dat de Noord-Hollanders -’van nature toch al zorgmijders, aldus Noordwest’- niet naar de dokter gaan. Dat zou wel eens na afloop van de coronacrisis een tot stormloop aan uitgesteld ziekenhuisbezoek kunnen leiden. Noordwest hoopt dat iedereen toch gewoon blijft handelen zoals normaal. ,,Heb je iets, bel gewoon de huisarts. Corona- en andere patiënten zijn strikt gescheiden. In het ziekenhuis loop je niet meer risico op een coronabesmetting dan elders.”

Drive-in

Maandagochtend gaat Bruinooge een kijkje nemen bij de nieuwe drive-in testpost bij ijsbaan De Meent. Daar worden maandag-op uitnodiging- de eerste 50 medewerkers van verzorgingshuizen getest op corona. Na maandag moeten dat 100 zorgmedewerkers per dag worden, ook van andere zorginstellingen. ,,Er is enorm veel vraag naar van personeel dat werkt in huizen waar besmettingen waren en die willen weten of ze nu de kans lopen om anderen te besmetten.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen