Premium

Seizoensstop betekent abrupt einde aan samenwerking tussen Velsen en trainer Martin Haar: ’Pas toen mijn vrouw zei dat ik niet meer met de jongens kon trainen, drong het tot me door’

Seizoensstop betekent abrupt einde aan samenwerking tussen Velsen en trainer Martin Haar: ’Pas toen mijn vrouw zei dat ik niet meer met de jongens kon trainen, drong het tot me door’
Martin Haar: ’Ik was niet altijd de makkelijkste.’
© Archieffoto
Driehuis

Onlangs zei Martin Haar nog tegen zijn vrouw dat hij in mei met Velsen wilde gaan trainen. Pas toen zijn vrouw zei dat er tot 1 juni niet mag worden gevoetbald, drong het tot hem door dat er écht een einde is gekomen aan zijn succesvolle periode als trainer van Velsen.

En toen was je Velsen-trainer af...!

,,Dat kwam toch wel rauw op mijn dak. Toen halverwege maart bekend werd dat de competitie tot 6 april stil zou liggen, maakte ik mij al zorgen of we het seizoen wel konden uitspelen. Het is in amateurvoetbal niet zo gemakkelijk om wedstrijden op andere dagen in te halen. Profvoetballers zijn altijd beschikbaar, amateurs hebben ook een gezin en een baan. Ik begrijp de beslissing, ik had mijn afscheid van Velsen alleen anders voorgesteld.”

Jullie eindigen het seizoen nu op een tiende plaats. Trots?

,,Zeker. Officieel hadden we ons nog niet veilig gespeeld, maar ik weet zeker dat we niet zouden degraderen. We zijn vorig jaar heel verrassend kampioen geworden. Spelers die het verschil konden maken vertrokken. Jesper Gutteling is gestopt en Giovanni Dors verhuisde naar België. De jongens en de club moesten wennen aan de lange busreizen en de sterkere tegenstanders, bovendien kregen we te maken met langdurige blessures van Remco van Dam en Dylan van den Boogaard. Ons doel was om ons zo snel mogelijk veilig te spelen, we waren goed op weg. We speelden tegen heel erg sterke ploegen, maar bleven altijd vasthouden aan ons plan en hard werken.”

Na jaren in de top van het betaald voetbal te hebben gewerkt naar Velsen. Hoe is het je bevallen?

,,Velsen is een geweldige club met leuke mensen. Het bestuur werkt heel hard om binnen de mogelijkheden Velsen naar een hoger niveau te tillen. Er is veel jeugd en damesvoetbal, er zit echt schwung in die club. Ik ben echt niet de makkelijkste geweest, maar iedereen heeft mij zo goed mogelijk geholpen.

Op welke manier was je dan niet makkelijk?

,,Ik ging er net zo in als bij de profs. Kom op tijd, train hard. Soms ging ik daarin ook wel te ver. Als iemand zich afmeldde omdat hij een weekendje weg wilde of een verjaardag had, dan wilde dat er bij mij niet in. Inmiddels begrijp ik het wel. Het is voor die jongens gewoon anders dan bij de profs. Ze hebben ook gezinnen. Ik heb verder gedaan wat ik altijd doe. Een band met die jongens opbouwen, kijken wat hun beste positie is, waar ze het meeste rendement hebben. En heel hard trainen. We hebben vanaf het begin drie keer per week getraind. De bereidheid in de groep was groot. Een opkomstpercentage van 95 is zeer hoog.”

Hoe neem je nu afscheid van de club?

,,Het is nog niet helemaal gedaald. Vanochtend zei ik nog tegen mijn vrouw ’ik ga lekker een maand met die jongens trainen zodat ze lekker fit blijven.’ Zij herinnerde mij eraan dat dat helemaal niet kan. Ik heb de spelers en staf via de app bedankt. Hopelijk komt er nog een feestje waarin we met een hapje en een drankje afscheid kunnen nemen. Zelf ben ik vooral thuis, mijn werk in de jeugd van AZ ligt ook stil. Wandelen met mijn vrouw en de honden, en dan snel weer naar binnen.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen