Premium

’Belachelijke’ drukte bij Hilversumse Zeedijk ondanks corona-oproep met mooi weer; grootste deel regio gedraagt zich zondag braaf

1/2
Hilversum

Drukte van winkelend publiek aan de Zeedijk in het Hilversums centrum leidde zaterdag tot commotie. De gemeente zegde toe zondag extra te surveilleren en zo nodig te beboeten, maar die dag viel het erg mee. Het grootste deel van Gooi en Eemland gedroeg zich heel braaf. De generale repetitie voor een zonnig Pasen lijkt geslaagd.

’Belachelijk’ vindt een inwoner van het Hilversums centrum het dat zoveel mensen het advies om thuis te blijven of 1,5 meter afstand te houden in de wind slaan in de buurt van de Action. ,,Ik heb een moeder in het verpleeghuis. Door het gedrag van deze mensen kan ik haar nu misschien nog langer niet zien.”

Opgeklopt

Hij verspreidde een zelfgemaakte foto van de smalle Zeedijk. Een handhaver meldt zondag dat de affaire ’opgeklopt’ is. ,,Het was een momentopname, waarbij drie of vier mensen even langs elkaar gaan, maar ze hielden veelal nog wel de afstand aan. Op de foto lijkt dat niet zo.”

Volgens de handhaver was er de helft van het aantal bezoekers in vergelijking met een normale zaterdag. Hij zegt dit weekeinde nog geen boetes uitgedeeld te hebben. ,,Wel zijn twintig of dertig mensen, vooral jongeren geregistreerd. Als zij een tweede keer in beeld komen, wordt een boete gegeven. Het is nu bedoeld als bewustwording dat je je aan de regels moet houden.”

Lees ook: Rustig op stranden en recreatiegebieden na oproep thuis te blijven

Veel mensen trekken er wel op uit met het fantastische weer, maar kiezen voor snelheid. Ze gaan met hun (race)fiets of al hardlopend een stuk langs het Naardermeer. Bij de hei ter hoogte van het gesloten restaurant La Place waarschuwt een geel bord de vele overstekende fietsers. Blijf niet te lang stilstaan is het advies naast de bekende corona-adviezen.

’Belachelijke’ drukte bij Hilversumse Zeedijk ondanks corona-oproep met mooi weer; grootste deel regio gedraagt zich zondag braaf
Druk fietsverkeer bij La Place de hei op.
© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Bergse Pad

Omwonenden van het smalle Bergse Pad in Ankeveen zien al een tijd dat het mis gaat met de coronaregels bij de vele fietsers, die elkaar amper kunnen passeren. ’Laksheid en onverantwoordelijkheid’ van de gemeente Wijdemeren en Natuurmonumenten noemen ze het in een boze brief.

Skatebaan

Bij de skatebaan aan de Bussumse Ceintuurbaan is het rond het middaguur vrij druk met zo’n vijftien kinderen. ,,De kinderen moeten wel afstand houden, anders zitten ze tegen elkaar op. Ik hou ze wel in de gaten, maar de kinderen moeten ook even hun ei kwijt”, aldus een moeder. Een uurtje later is er niemand meer te zien.

Op horecaterras

Aan de Groest in Hilversum zijn moeder Hellen Lont en haar niet meer thuiswonende dochter Noami Vogel op een terras neergestreken van Eig En Wijs.

’Belachelijke’ drukte bij Hilversumse Zeedijk ondanks corona-oproep met mooi weer; grootste deel regio gedraagt zich zondag braaf
Moeder en dochter op de Groest
© Fotp Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

,,De eigenaar heeft ons toestemming gegeven.” Noami woont bij haar vriend aan de overkant en heeft een bakje koffie van thuis meegenomen. ,,Zo zien we elkaar toch nog met de gepaste afstand door de lege stoel. Je moet een beetje creatief zijn in deze tijd. Soms gaan we wandelen, maar dat leek ons nu te druk.”

In de recreatiegebieden bij Baarn en Soest, waar vorige week nog bekeuringen werden uitgedeeld, is het zondag vrij rustig verlopen. De Baarnse BOA’s van handhaving hebben nog wel ingegrepen bij de parkeerplaats Wildenburglaan nabij kasteel Groeneveld.

Dat was zondag de enige plek waar geen verkeersregelaar stond en prompt stond de parkeerplaats achter in het bos helemaal vol met auto’s die in Park Groeneveld gaan recreëren.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen