Toen er op 5 april nog wél gesport werd: toeschouwers in Vlaanderen tegen elkaar aan geplakt

Toen er op 5 april nog wél gesport werd: toeschouwers in Vlaanderen tegen elkaar aan geplakt
Sfeerbeeld van de beklimming van de Molenberg.
© Foto ANP/Vincent Jannink

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog gewoon gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport.

Vandaag: 5 april 2009, Ronde van Vlaanderen.

Vandaag, zondag 5 april 2020, zou de Ronde van Vlaanderen worden gereden. Het zou weer druk zijn langs de wegen. Volgepakt zouden de heuvels zijn. Toeschouwers tegen elkaar aan geplakt, naar voren buigend om de aankomende renners maar zo goed mogelijk te kunnen zien.

Op de foto hierboven is goed te zien hoe het er op zo’n zondag in Vlaanderen aan toegaat. Het volk speurt naar bekende gezichten, het volk probeert de coureurs op de foto te zetten, het volk geniet, het volk leeft mee.

Aflevering van gisteren: AZ-fans weten het zeker, de landstitel is bijna binnen

Op deze zondag in 2009 is Stijn Devolder de grote man. Hij is voor de tweede keer op rij de beste in de Ronde van Vlaanderen. ’Stijlvol en ingetogen’ viert hij zijn overwinning. Met een gebaar in de richting van de hemel eert hij zijn in Qatar overleden wielervriend Frederiek Nolf. „Ik had me voorgenomen dat mijn eerste grote zege voor hem zou zijn. Het was daarom een emotioneel moment”, zegt Devolder. De bij Topsport Vlaanderen fietsende Nolf werd tijdens de Ronde van Qatar op een ochtend dood aangetroffen in zijn bed.

Met de zege van Devolder slaat de ploeg van Quick-Step dus maar weer eens toe. Andere sterke renners kunnen simpelweg niet op tegen het collectief van ploegleider Patrick Lefevere.

Filippo Pozzato bijvoorbeeld kiest regelmatig het wiel van favoriet - en kopman van Quick-Step - Tom Boonen, maar daarmee is hij er nog niet. Boonen is immers niet de enige klasbak van Quick-Step. Zo is er geen houden aan voor Pozzato.

Devolder (29) springt op zo’n 35 kilometer voor de finish weg. ’Het was een ingeving’, zegt hij na afloop. Devolder gold in de jaren ervoor lange tijd als een onstuimige, beetje domme aanvaller. Nu is hij vooral slim. Na zijn demarrage voegt hij zich (met de ’opgeraapte’ Preben van Hecke) bij de eerder ontsnapte Sylvain Chavanel en Manuel Quinziato. De rest komt er niet meer bij.

Op de Muur van Geraardsbergen laat Devolder de anderen achter, waarna hij onbedreigd de overwinning tegemoet rijdt. Lefevere zegt na afloop dat Devolder het met zijn benen afdwong. Maar de ploeg van Quick-Step is de concurrentie ook mentaal de baas geweest. Op de avond voor De Ronde heeft Lefevere zijn manschappen nog een keer toegesproken: „Verlies je concentratie nooit en als je pijn voelt denk dan aan Kurt Hovelijnck. Die jongen zou willen dat hij pijn kon lijden in De Ronde.” Hun ploeggenoot Hovelijnck ligt dan al bijna een maand in kritieke toestand in het ziekenhuis, omdat hij op een trainingstocht zwaar ten val kwam.

Toen er op 5 april nog wél gesport werd: toeschouwers in Vlaanderen tegen elkaar aan geplakt
Stijn Devolder komt als eerste over de Kapelmuur in Geraardsbergen.
© Foto ANP/Vincent Jannink

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen