Premium

Palmpasentakjes halen in de Zaanse kerken: ’Geen mis, is een gemis’

Palmpasentakjes halen in de Zaanse kerken: ’Geen mis, is een gemis’
Augustine König-van Room komt een palmtakje halen bij Theo Snel.
© Foto José Pietens

De katholieke kerken konden gisteren Palmzondag niet vieren met een mis. Als alternatief openden de Bonifatiuskerk en Maria Magdalenakerk in Zaandam en de Assendelftse Odulphuskerk in de ochtend hun deuren voor gebed én voor het afhalen van palmtakjes. „Een kruis zonder palmtakje is wel heel kaal”, zegt Marleen van der Wardt.

Zoals elk jaar heeft de vrijwilligster van de Bonifatiuskerk thuis een grote paaskaars branden. „Ik heb ook een kruis opgezet, maar zonder palmtakje mis je toch iets.” Ze nam meteen drie misboekjes mee voor paaszondag, Witte Donderdag en de paaswake. „Zo kan ik de kerk blijven volgen.” Dat doet ze overigens ook online. Van der Wardt is bekeerd. Ze was nooit dol op social media, maar zo kan ze via Youtube toch gewoon elke mis van de katholieke kerk zien. „Lang leve social media.”

Palmzondag is de start van de Goede Week, waarin de christelijke wereld stilstaat bij het lijden, het sterven en de herrijzenis van Jezus Christus. De palmtakken symboliseren de overwinning die Jezus door zijn lijden, dood en herrijzenis behaalde op de duivel en het kwaad. Het palmtakje in huis moet het kwaad weren. Dit jaar konden de pastoors van de drie Zaanse kerken de palmtakken niet tijdens de mis wijden. Dat deden zij achter gesloten deuren, zegt pastoor Floris Bunschoten van de Odulphuskerk. Overigens worden in Nederland vaak buxustakjes gebruikt in plaats van palmtakken. „Tegenwoordig zijn buxustakjes moeilijk te krijgen. De buxus heeft de laatste jaren te lijden gehad door de buxusmot”, zegt Bunschoten. Met een lach. „Óók een plaag, ja.”

De manier waarop de palmtakjes worden gewijd, is niet het enige verschil met normale Palmzondagvieringen. „Normaal gesproken hebben we een Palmpasenprocessie in de kerk. Kinderen lopen met zelfgemaakte Palmpasenstokken die ze na afloop naar ouderen brengen. Een ingeburgerd gebruik dat dit jaar niet plaatsvindt. Ze hebben nu tekeningen gemaakt en wij zorgen ervoor dat die bij de ouderen terechtkomen.”

Communie

Ook de eerste communies van 19 april zijn uitgesteld, zegt Emely Semedo. Sinds de herfstvakantie bereidt zij twaalf communicanten van de Bonifatiuskerk hierop voor. Semedo: „Elke week komen we bij elkaar om stil te staan bij een bepaald thema. Dit doen we omdat de meeste kinderen door hun ouders worden aangemoedigd om communie te doen. De motivatie komt niet uit henzelf. Door meer tijd te besteden aan de voorbereiding, raken ze er in geïnteresseerd én krijgen ze een hechte band met elkaar.”

Kerkgangers kwamen niet alleen naar de kerk om palmtakjes en misboekjes te halen. In de kerkbanken, op ruime afstand van elkaar, zat een aantal mensen in gebed. Voor de gelegenheid stond een cd met Gregoriaanse koorzang op. „Het gaat er om de stilte in jezelf te vinden. Deze muziek helpt je naar binnen te keren”, zegt Piet Disveld. Met Theo Snel fungeert hij als toezichthouder. Samen houden ze het aantal bezoekers nauwgezet bij.

Alleen al in het eerste half uur van de openstelling waren er 25 mensen geweest. „De meeste mensen bidden bij Maria Fatima en bij Maria van Altijddurende Bijstand, deze Maria is de internationale Maria. Of je nu in New York komt of Frankrijk, die Maria vind je overal. En natuurlijk branden mensen kaarsjes bij Jezus.” Disveld is kerkwacht en geeft rondleidingen (’nu natuurlijk niet’). „Vroeger was het heel druk, vier stampvolle missen op zondag. Nu is er één mis en komen er honderdtachtig mensen. Ook niet niks natuurlijk. Het voordeel van zo’n kleine groep is dat je mensen beter kent. Het is jammer dat er nu geen mis is. Ik vind het een gemis.”

José Pietens

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen