Premium

Op samenscholende jongeren na is het gevoel over dit weekeinde in Den Helder vooral positief

Op samenscholende jongeren na is het gevoel over dit weekeinde in Den Helder vooral positief
Bootjes in de haven van Den Helder.
© Foto Peter van Aalst
Den Helder

Er vliegt een vlinder voorbij. Vogeltjes fluiten. Het zonnetje schijnt. Perfect weer om het water op te gaan. Toch?

Zondagmiddag, half vier. Er rijdt net een politiewagen weg van de parkeerplaats bij het strand van Huisduinen. In slakkentempo. Toch nog even kijken of iedereen zich wel aan de regels houdt. Maar er valt weinig op de rem te drukken. Een vrouw die over de stoep loopt terwijl de politiewagen net weg is, zoekt vrolijk contact met degene die in tegenovergestelde richting aan komt lopen. ,,Goed afstand gehouden hoor, bedankt!”, roept ze in het voorbijgaan.

Spanning

Het is de tendens die dit hele weekeinde in Den Helder is terug te zien. Er is vooraf wat spanning, want lukt het iedereen om netjes afstand te houden en met niet te veel mensen op pad te gaan? Zeker na de situatie van twee weken terug als er landelijke ophef is over drukte op stranden en in parken. Maar op stranden en in parken valt er weinig te handhaven. In de recreatiehaven van Den Helder zijn er gerust wel wat mensen die met dit weer hun bootje opstappen. Toch minder dan normaal. In de recreatievaart gelden sinds dit weekend maatregelen, maar reden tot ingrijpen is er vooralsnog niet.

Op samenscholende jongeren na is het gevoel over dit weekeinde in Den Helder vooral positief
Er zijn wel wat bootjes in de recreatiehaven van Den Helder, maar over het algemeen is het gevoel bij dit weekend positief.
© Foto Peter van Aalst

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar, de ’baas’ van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, ziet na een volgens hem voorbeeldig verlopen weekeinde vooralsnog geen aanleiding voor verdere beperkende maatregelen. Hij stelt dat het wel wat druk was met bootjes, maar iedereen is keurig op afstand gebleven. ,,Ik ben trots op de Noord-Hollanders.” Volgend weekend is het Pasen en dat is voor mensen normaal gesproken opnieuw een moment om de deur uit te gaan.

Parkeren

Ook op het strand van Huisduinen is het rustig. Dat is al te zien aan de ruime mogelijkheid om de auto te parkeren. Er zitten wel her en der wat mensen in het zand. Maar nee, hier is geen gevaar dat ze elkaar voor de voeten lopen.

In de Donkere Duinen en op het achterliggende strand verraadt de parkeerplaats hetzelfde: het zal hier niet heel druk zijn. Rond een uur of drie zondagmiddag lijken er wel steeds meer mensen achter elkaar aan te lopen richitng het strand. Maar ook een blik op de zandvlakte aan het water, na en wandeling door de duinen, zegt genoeg: er is plek zat. De situatie op de parkeerplaats is een uur later onveranderd.

Hotspots

De handhavers in Den Helder zijn dit weekend extra scherp geweest op zogenaamde hotspots: plekken waar de kans bestaat dat veel mensen samenkomen. Zeker met het mooie weer is het dan klip en klaar: het strand, parken en de haven zijn hotspots. Maar juist op die plekken weet iedereen zich prima aan de regels te houden.

Dat er naast die positieve kant ook wat te klagen valt, zit hem uiteindelijk nog steeds in de groepen jongeren die zich, ongeacht de weersomstandigheden, niet kunnen gedragen. Op zaterdagavond slingert Handhaving Den Helder al een Twitter-bericht de wereld in.

#blijfthuis

Er zijn meerdere meldingen bij de politie meldkamer binnengekomen over samenscholing. ,,Was waarschijnlijk van korte duur. Ter plaatse geen personen meer aangetroffen. Denk erom, op straat hangen met meerdere personen kan op dit moment een boete opleveren van 400 euro. #blijfthuis.”

Dat terwijl de plaatselijke horecazaken er veel aan doen om jongeren thuis te houden. Achter een beeldscherm welteverstaan, om te zien hoe verschillende dj’s hun plaatjes draaien.

Supermarkt

In het betoog van burgemeester Bruinooge komt ook nog een incident in een supermarkt in Den Helder voorbij. Hij benoemt ook een situatie waarbij veel jongeren samenkomen in de gemeente Castricum. Daar wordt inmiddels niet meer gewaarschuwd: wie zich niet aan de regels houdt, krijgt gelijk een boete van 390 euro.

Zover zal het in Den Helder nog niet komen. Ja, er zijn jongeren die doelloos op straat hangen en ja, dat is zorgelijk. Maar over het algemeen is het gevoel bij het afgelopen weekend toch vooral positief.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen