Premium

Tussen realisme en teleurstelling: voorlopig geen nieuwe theatergids van De Vest en Cool

1/3
Alkmaar / Heerhugowaard

De nieuwe theatergids 2020-2021 van zowel theater De Vest in Alkmaar als theater Cool in Heerhugowaard verschijnt normaal gesproken in mei. Uitgave en presentatie zijn tot nader order uitgesteld. Peter Blaauboer, directeur van De Vest: „We tillen het waarschijnlijk over de zomer heen.”

Het besluit van het kabinet om alle evenementen en bijeenkomsten in Nederland tot 1 juni te verbieden in het kader van de bestrijding van het coronavirus, is hard aangekomen bij De Vest en Cool. De maatregel gold eerst nog tot 6 april. „Dat hadden wij niet zien aankomen”, vertelt Blaauboer. Zijn theater De Vest is net als Cool gesloten. De medewerkers werken waar mogelijk thuis.

Blaauboer geeft aan er na de eerste maatregelen al veel geregeld moest worden omtrent het annuleren van de voorstellingen. „Het sluiten van de deuren tot 6 april vonden wij al een lange tijd, veel voorstellingen konden niet doorgaan.” Door de verlenging tot 1 juni zijn de consequenties nog veel groter en wordt de ’post-corona’-programmering uiterst ingewikkeld. Ook andere betrokkenen in de podiumkunsten, waaronder theatermakers, technici en gezelschappen, waar zowel De Vest als Cool mee in contact staan, zijn enorm geschrokken. Zij hebben opeens geen werk meer.

Oplossingen

Lineke Kortekaas, directrice van Cool kunst en cultuur, geeft aan dat vanuit Cool toch al was verwacht dat de deuren niet gelijk open zouden gaan na 6 april. De interne reacties op de nieuwe maatregelen verschillen, vertelt ze. „De een is teleurgesteld, de ander realistisch. We worden als culturele sector getroffen, maar we zijn niet de enige. Samen moeten we er uit zien te komen. We communiceren daarom zo goed mogelijk: intern, naar onze bezoekers, maar ook naar scholen en leerlingen.”

Beide theaterdirecteuren geven aan dat er wordt gepraat met allerlei betrokkenen, waaronder de gemeente en brancheorganisaties, maar ook landelijk, zoals met de minister van cultuur. Op zoek naar een (financiële) oplossing.

Theaterflix

Eén uitweg is er al: diverse theatermakers vinden hun uitweg nu online. Zo is Theaterflix opgericht, Netflix voor theatervoorstellingen. Ook theatergroep Orkater speelt in op de ontwikkelingen met Orkater & Chill, een initiatief met hetzelfde doel: theaterliefhebbers vermaken terwijl ze thuis zitten. Op deze manier kunnen de theatermakers hun creativiteit kwijt, zonder dat ze voor publiek op het podium hoeven te staan.

De medewerkers van zowel De Vest als Cool waren tot voor kort hard aan het werk aan de theatergids voor het seizoen 2020-2021. Blaauboer: „We weten nog niet hoe en wat, maar we tillen het waarschijnlijk over de zomer heen.” De kans is immers groot dat bezoekers in mei (nog) geen kaarten zullen kopen. Dit betekent ook dat alle geplande nieuwe voorstellingen worden verschoven of zelfs worden gecanceld.

Kortekaas: „De planning van producenten valt nu in duigen. Het kan best zijn dat sommige voorstellingen niet gemaakt worden, of verplaatst worden naar het seizoen erna. Als de producent het financieel krap heeft, kan het zijn dat de voorstelling helemaal niet wordt gemaakt.”

Iets positiefs?

Zien de theaters, ondanks alle tegenslagen, toch nog een positievere kant aan de omstandigheden? Blaauboer: „Met enige goede wil zou ik zeggen dat de creativiteit wordt aangewakkerd. Maar verder is het heel vervelend. Ook voor het publiek.”

Kortekaas beaamt dit. „Behalve het saamhorigheidsgevoel dat ontstaat, zie ik weinig positieve kanten. Wij kunnen immers niet doen waar we voor zijn: bezoekers blij maken met mooie voorstellingen en actief bezig zijn met kunst en cultuur.”

Het is nog niet of nauwelijks in te schatten hoe de situatie er voor de theaters na 1 juni uit zal zien. Kortekaas: „Als het economisch slecht gaat, is het lastig om bezoekers te trekken. Hoe dat gaat lopen, is afwachten.”

Geliefd

Blaauboer gaat ervan uit dat, zodra de maatregelen zijn opgeschort, theater nog even geliefd is. „De live-ervaring is en blijft toch het beste. Ik hoop dat er geen veranderingen komen in de toekomst van het theater. In het begin zal het een beetje gek zijn om weer de normale dingen te kunnen doen, maar dat went weer snel, lijkt me.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen