Premium

Lentezon kust naast padden ook cabrio’s en motoren wakker

1/3

De warme lentezon heeft in de afgelopen dagen niet alleen de padden maar ook de cabrio’s en de motoren wakker gekust. Ze zijn opeens terug in het straatbeeld, na een maanden durende winterslaap.

Als er al gemopperd wordt dezer dagen dan is het vanwege de vele soms zwaar ronkende motoren. Lezers klagen: is er eindelijk niet tot nauwelijks vliegtuiglawaai te horen, zitten ze buiten in de tuin alsnog in de herrie. Met name in de omgeving van Bergen en Schoorl heeft men het gevoel dat er maar geen einde komt aan de stoet van voorbij grommende motoren. Een lezer verlangt, net als bij Schiphol, naar een klachtenlijn.

Rondfietsend door de regio valt vooral op dat de natuur volstrekt geen boodschap aan het coronavirus heeft. Bomen en struiken laten hun verse en sappige groen zien, de magnolia toont trots z’n zachte kleuren, vogels fluiten alsof het allemaal geen geld kost en een flirtend futenpaar maakt duidelijk dat het volstrekt geen boodschap heeft aan de van overheidswege voorgeschreven 1,5 meter afstand.

De plotse overgang naar warmer weer is overal zichtbaar: winterjassen versus blote armen. Zelfs een enkele korte broek wordt al gesignaleerd. Wat opvalt is ook het grote aantal hardlopers en in nerveuze pakjes gestoken racefietsers. Het virus jaagt velen uit de luie stoel, zo lijkt het.

Roodwitte linten

Dat we in een ongekende tijd leven is overal merk- en voelbaar. Bij Albert Heijn in winkelcentrum De Mare in Alkmaar vragen duidelijke strepen op de grond om afstand te houden. We worden gevraagd niet samen te gaan winkelen. Mensen staan voor een winkel in de rij, want er mogen maar maximaal 3 klanten tegelijk in de winkel. De zon schijnt, het is niet erg.

In Bergen staan de rode stoeltjes buiten bij het museum Kranenburgh er uitnodigend bij maar het hek is dicht. Bij Duinvermaak komt de ene na de andere mountainbiker het bos uitrollen. Het restaurant is dicht maar kinderen hebben de speeltuin ernaast ontdekt.

In het centrum is de weekmarkt vanwege het virus even niet bij de Ruïnekerk. Op de parkeerplek bij de HEMA is meer ruimte. Textielverkoper Ismail Sagiroglu zit in de zon te wachten op klanten. Normaal staat hij iedere week op zes markten. Er zijn er nu nog twee open, vertelt hij. Donderdag werd er nog weer eentje afgeblazen. ,,Moeilijk, maar het kan niet anders’’, zegt hij, ,,het is erg rustig, ik kan hier niet van draaien, ik verdien 70 procent minder. Wat ik verdien is zakgeld, zodat ik eten en drinken kan kopen.’’ Hij hoopt dat de situatie over een paar weken weer normaal is.

Inkomsten

Ook Sheree van Lovers & Hunters aan de zuidrand van Geestmerambacht ziet haar inkomsten stevig teruglopen. De uitspanning is dicht maar er is een speciaal loket gecreëerd waar eten en drinken afgehaald kan worden. Ze verdient slechts een derde van wat ze normaal verdient op een zonnige dag. ,,Jammer maar het is goed en belangrijk dat die maatregelen er zijn. We hebben er allemaal mee te maken. Gedeeld leed is half leed, zeggen ze toch?’’ Het valt haar op dat er in het schap regelmatig gecontroleerd wordt: politie en mensen van het recreatieschap houden in de gaten of er niet teveel mensen te dicht bij elkaar zitten en of alle honden in het broedseizoen wel aangelijnd zijn.

Naast het sluisje in Broek op Langedijk is Nico Vader in de weer in zijn tuin. Het is rustig op het water, vertelt hij. Af en toe komt er een bootje voorbij en ’99,9 procent van de mensen houdt zich keurig aan de nieuwe voorschriften’. Ook aan boord van een bootje dient er nu 1,5 meter afstand zijn. Mensen lijken het te beseffen, aldus Vader.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen