Premium

In meivakantie open of dicht? De onzekerheid is groot

In meivakantie open of dicht? De onzekerheid is groot
Voorlopig geen waterpret bij Linneaushof in Bennebroek.
© archieffoto United Photos
Amsterdam

Vakantieparken en attracties zijn in grote onzekerheid over de openstelling tijdens de meivakantie. Kunnen ze na 28 april open en nog een deel van de meivakantie meenemen of blijft alles dicht?

„Maak nu geen plannen voor de meivakantie”, stelde Mark Rutte nog, nadat hij bekend had gemaakt dat de beperkende maatregelen zoals voor scholen en horeca tot en met dinsdag 28 april gelden. Met die datum begon de verwarring. Het is aan het begin van de meivakantie, die in heel Nederland in elk geval tot en met 5 mei duurt.

Veel ondernemers hopen op 29 april weer hun deur en te openen en zo toch nog een graantje mee te pikken van de meivakantie. „Er zijn al boekingen, maar we moedigen het niet aan. De oproep is toch om thuis te blijven”, stelt de woordvoerder van Landal. Momenteel is het gros van de negentig Landalparken gesloten vanwege de corona-uitbraak, in elk geval alle parken in het buitenland.

Zwembad

In Nederland zijn sommige parken, zoals op Texel, nog wel open. „Maar omdat restaurants, zwembaden en andere voorzieningen dicht moesten, hebben we de meeste parken alsnog gesloten. Je kunt dan gewoon niet het product bieden dat klanten verwachten. We hebben ook parken zonder veel voorzieningen en daar wordt ook nu gewoon geboekt. Zeker bewoners van de grote steden willen er wel even uit en wandelen in de natuur. Maar er zijn ook huisjes verhuurd aan verplegend personeel en seizoensarbeiders.”

Het liefst willen ze bij Landal eind van de maand overal weer opengaan, maar het is even afwachten wat veiligheidsregio’s doen. In Zeeland en Twente moesten alle verblijfsaccommodaties al sluiten. „Hollands-Midden denkt daar ook aan en in dat geval moet ons park in Noordwijkerhout en bij de Reeuwijkse Plassen ook dicht.”

Afwachten

Center Parcs heeft op zijn website staan dat de parken in Nederland en het buitenland allemaal gesloten zijn, maar dat die in Nederland op 29 april weer opengaan en die in België, Frankrijk en Duitsland al eerder.

„Maar zo stellig is dat niet. Het blijft afwachten wat de overheden beslissen. We volgen gewoon de richtlijnen. Worden de maatregelen verlengd, dan blijven wij ook langer dicht”, laat de woordvoerder van Center Parcs weten. „In de tussentijd gaan we gestaag door met de vernieuwing van ons park in Zandvoort en de Eemhof.”

Veelzeggend is dat bij zowel Center Parcs als Landal nog nauwelijks wordt geboekt voor de meivakantie. Blijkbaar wachten klanten ook eerst af met welke boodschap Rutte tegen die tijd komt. Bovendien kan het zo zijn dat er speciale regels komen voor de horeca en zwembaden om de anderhalve-meter-regel vast te houden. Misschien moeten tafels verder uit elkaar of mogen er minder bezoekers in het zwembad.

Duinrell

Die afstandsregels maken het voor attractieparken ook lastig. Bij Duinrell in Wassenaar kunnen de bungalows nog wel worden geboekt, maar de camping is dicht, net als het zwembad en het attractiepark. „Vanaf 29 april 2020 hopen wij weer open te gaan”, meldt het park.

Openluchtzwembad De Houtvaart in Haarlem kondigt aan eind april weer open te gaan. Speeltuin Linneaushof in Bennebroek houdt nog een slag om de arm. „De datum van opening staat voorlopig gepland op 29 april. Het is echter nog onzeker of de speeltuin dan wel open kan gaan.” Ook Sprookjeswonderland in Enkhuizen is tot nader order gesloten. „Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer het park weer opent.” Die afwachtende houding neemt ook speelpark Oud-Valkeveen in Naarden in.

Dierentuin Artis in Amsterdam gaat pas op 1 juni weer open. Dierenpark Amersfoort is tot nader order gesloten. Een openingsdatum is nog niet bekend, zodat bezoekers nog even moeten wachten om het jonge olifantje te zien.

Wie in de meivakantie naar het buitenland dacht te ontsnappen, krijgt weinig kans. De grootste reisorganisators TUI en Corendon hebben alle reizen tot en met die vakantieperiode geannuleerd.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen