Premium

Palmzondag in Volendam: drieduizend palmtakjes gezegend in Mariakerk

Palmzondag in Volendam: drieduizend palmtakjes gezegend in Mariakerk
Mariakerk op Palmzondagochtend.
Volendam

Het is heel stil op de Julianaweg in Volendam, het is bijna tien uur - maar de kerk is leeg. Op Palmzondag verwacht je dat niet, maar de Mariakerk is wel open voor het aansteken van kaarsjes, gebeden en het halen van palmtakjes. Vanwege de gevolgen van het coronavirus kan de Mariakerk geen dienst houden in het licht van Palmpasen, maar dat betekent niet dat deze niet open is.

Pastoor Paul Stomph vertelt dat er vorige week heel veel kaarsen zijn opgestoken. „Of er nou vieringen zijn of niet, men blijft dat nog doen. Ze moeten wel zelf afstand houden, maar er komen nooit meer dan tien mensen tegelijk binnen. Er kan in theorie duizend man in, dus er is genoeg ruimte om anderhalve meter van elkaar weg te blijven.”

De tientallen gezegende palmtakjes liggen op twee tafels, tussen een bak met donaties voor de Voedselbank in. Langzaam druppelen een paar Volendammers de Mariakerk binnen. Sommige nemen er drie, een ander maar eentje en steekt een kaars op. „Ik neem er een voor mijn moeder mee”, fluistert een kerkganger zachtjes.

Kracht

Het is de bedoeling om het palmtakje achter je kruisbeeld te steken. Rond elf uur wordt het drukker, mensen maken binnen en buiten snel een praatje met elkaar. „Ongelofelijk hoeveel mensen ik heb gezien”, vertelt Stomph later in de middag. „Ik ben niet de hele tijd in de kerk, maar ik kan ook vanuit mijn parochie zien hoeveel mensen er zijn. Het is ook wel weer een beetje gezellig, dan wel op een gepaste afstand.” Er waren drieduizend takjes vorige week geknipt en gezegend, in de namiddag zijn er volgens Stomph zeker duizend takjes meegenomen.

Stomph legt uit dat de takjes een mooi symbool zijn, ook in coronatijden: „Toen Jezus als held werd binnengehaald in Jeruzalem, wilden de inwoners hem eren door takken af te breken van de nabije bomen en op de straat te leggen. Daar zijn palmtakken een voortzetting van, op Palmzondag zegenen wij de buxustakken met wijwater en bidden dat God extra kracht geeft. Het is ook een teken om even stil te staan bij het leven, wat zeker nu in de coronacrisis nodig is. Je wordt daar nu met je neus op gedrukt.”

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen