Premium

Een pluim van de burgemeester; Bruinooge van Alkmaar trots op Noord-Hollanders: ’Belangrijk dat we dit samen volhouden’

Een pluim van de burgemeester; Bruinooge van Alkmaar trots op Noord-Hollanders: ’Belangrijk dat we dit samen volhouden’
Skaters op de skatebaan langs de Munnikenweg in Alkmaar. Geheel volgens de nieuwe regels in deze coronatijd slechts met z’n drieën en keurig afstand houdend.
© Foto jjfoto.nl / Jan Jong
Alkmaar

Het afgelopen weekeinde is zo voorbeeldig verlopen dat de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge vooralsnog geen aanleiding ziet om in het aanstaande paasweekeinde verdere beperkende maatregelen.

Bruinooge is op dit moment, als voorzitter van deze Veiligheidsregio, een drukbezet man. Hij heeft in deze door het coronavirus gedomineerde dagen vergaande bevoegdheden, niet alleen in Alkmaar. Terugkijkend stelt hij dat het publiek zich in de afgelopen dagen op stranden, in de duinen en in de recreatieparken keurig aan de nieuwe regels heeft gehouden.

In dit afgelopen weekeinde, met stralend voorjaarsweer en plots aangename temperaturen, kozen toch veel mensen er voor om vooral thuis te blijven, met de eigen tuin als uitwijkmogelijkheid. Wie wel naar buiten ging bemerkte dat het druk maar vrijwel nergens te druk was.

De voorgeschreven afstand van 1,5 meter werd veelal netjes nageleefd. Er werd op grote schaal gewandeld en ook op de fietspaden was het druk.

Lees ook: Rustig op stranden en recreatiegebieden na oproep thuis te blijven

In de steden en dorpen was het rustig. Dat leverde beelden op van zo goed als verlaten straten in het centrum met veelal gesloten winkels, ontmantelde terrassen, lege parkeerterreinen en mondjesmaat bezochte weekmarkten.

’Doenerig’

Bruinooge citeert de politie als hij zegt dat het afgelopen dagen ’doenerig’ was, maar dat iedereen zich aan de nieuwe regels hield.

Er was even een incident in een supermarkt in Den Helder en er waren oploopjes van jongeren in Castricum. In die laatste gemeente wordt nu niet meer gewaarschuwd. Boa’s en politie schrijven vanaf er nu meteen boetes (390 euro) uit.

De burgemeester vertelt dat de politie een paar keer is wezen kijken bij de ijssalon in Heiloo. Die zaak was door de eigenaar zelf gesloten, maar ging dit weekeinde met de nodige aanpassingen toch weer open. Het ging er allemaal goed, aldus Bruinooge, al moest de eigenaar op een gegeven moment optreden tegen mensen die toch niet genoeg afstand hielden.

Ook in de recreatievaart ging het goed. Daar golden in het afgelopen weekeinde voor het eerst regels in verband met het coronavirus. Volgens Bruinooge was het wel wat druk met bootjes, maar bleef iedereen keurig op afstand. ,,Ik ben trots op de Noord-Hollanders.”

Bruinooge hoopt dat het zo blijft in de komende week, waarin nog meer mooi weer is voorspeld. ,,Het is belangrijk dat we dit samen volhouden.” Hijzelf ging op bezoek in het Noordwest Ziekenhuis en kwam daar diep onder de indruk vandaan.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen