Premium

Kleinste feestje ooit voor presentatie boek over IJmuidense verzetsstrijder Ab Homburg

Kleinste feestje ooit voor presentatie boek over IJmuidense verzetsstrijder Ab Homburg
Clive Homburg (links) signeert een aantal boeken voor Johan Graas.
© Foto José Pietens
Heemskerk

Assendelver Johan Graas zag de presentatie van zijn boek over verzetsstrijder Ab Homburg (1917-1945) heel anders voor zich. Zeventig man én een doedelzakspeler waren uitgenodigd voor een feestelijke bijeenkomst in Fort Veldhuis. Maar corona maakte er het kleinste feestje ooit van.

(Lees hier ooggetuigenverslagen over de Tweede Wereldoorlog)

Graas wilde zaterdag per se de uitreiking van het eerste exemplaar van ’Ab Homburg, vergeten soldaat van Oranje’ door laten gaan. Op 1 april was het namelijk exact 75 jaar geleden dat de verzetsstrijder uit IJmuiden om het leven kwam bij Borne.

Zijn Spitfire werd getroffen door Duits afweergeschut. Zoon Clive Homburg kreeg in een uitgestorven fort het boek uitgereikt, onder toeziend oog van Rick Stadt. De vormgever van het boek was de enige andere gast op de presentatie. Graas – strak in het pak en zichtbaar geëmotioneerd - had alles uit de kast getrokken. Er was een speech, een powerpointpresentatie én appelgebak. Clive noemde het boek over zijn vader ’zeer waardevol’.

„Ik ken alle verhalen over mijn vader en heb thuis ook veel documenten. Dankzij Johan heb ik nu zijn leven op chronologische volgorde in een boek. Johan is vasthoudend en vraagt door. Soms was dat vervelend en dacht ik: ’Heb je hem weer’. Maar daardoor verzamelt hij veel informatie.”

Kleinste feestje ooit voor presentatie boek over IJmuidense verzetsstrijder Ab Homburg
Ab als geheim agent.
© Collectie Johan Graas

Graas is oprichter van stichting Aircraft Recovery Group 40-45 en luchtoorlogmuseum Icarus et Mars in Assendelft. Vier jaar lang werkte hij aan het boek en deed in totaal tien jaar onderzoek naar Ab Homburg. Een vergeten soldaat van Oranje, zegt Graas. „Ab was een van de acht Engelandvaarders die twéé keer naar Engeland wisten te gaan én hij is een van de slechts twee gevangenen die uit Hotel Oranje wisten te ontsnappen: daar hebben tijdens de oorlog 25.000 mensen gevangen gezeten.”

Homburg was een jaar toen zijn vader sneuvelde. Na de oorlog verhuisde hij met zijn moeder Pamela Boreham van Londen naar Nederland. Na een jaar bij zijn grootouders in IJmuiden te hebben gewoond, kregen ze een huis in de Homburgstraat. ,,Dat was vreemd. Toen was ik Clive Homburg uit de Homburgstraat.’’ Natuurlijk is hij trots op zijn vader.

,,Maar ik heb geen herinnering aan hem. Ik ken hem niet. Ik weet niet hoe hij was, hoe hij deed, hoe hij praatte. Van familie hoorde ik dat ik op hem lijk. We zijn technisch aangelegd en hebben allebei een band met de luchtvaart. Ik heb mijn vliegbrevet gehaald, deed aan motorvliegen en parapente én heb dertig jaar als boordwerktuigkundige gewerkt bij Martinair. Ik ben dan wel geen piloot geworden, maar heb een prachtige carrière gehad en ben overal op de wereld geweest.’’

Het boek (€29,95) is te bestellen via johangraas@hotmail.com

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen