Spontane actie: familieleden kunnen vanuit hoogwerker familieleden in Venhuizer verzorgingshuis in de ogen kijken [video]

Venhuizen

Mooie en ook hartverscheurende aanblik, zaterdagochtend bij de Bosmanstichting in Venhuizen. Familieleden van het verzorgingshuis mochten in een hoogwerker even voor het kamerraam van hun familieleden zwaaien.

Het idee voor deze actie kwam van Peter Wognum, die ook betrokken is bij de vrijwilligersclub die de tuin van het tehuis heeft opgeknapt. ,,Je ziet de afgelopen week dat mensen soms een ladder tegen de gevel zetten en dan maar even naar het raam komen”, vertelt hij. ,,Dat is echt schrijnend, dat het door de coronacrisis niet anders kan.”

Daar komt bij dat uitgerekend de Bosmanstichting deze week heeft te kampen met een ernstige uitbraak van het virus. Daarom is de deur hermetisch dicht. De ouderen mogen hun kamer niet uit. Mensen die nog iemand hebben wonen in een kamer op de begane grond, hebben de mazzel dat ze soms even kunnen zwaaien.

Gemis

Mensen met familie op de 1e of 2e verdieping hebben die kans niet. Oplossing? Een hoogwerker moet dat gemis een beetje goed maken. Een rood groot papieren hart voor een raam maakt de mannen van de firma Vreeker Bestrating& Groen uit Hem in een oogopslag duidelijk waar ze het bakje naar toe moeten manoeuvreren. Iedere keer gaat er één persoon mee naar boven.

Spontane actie: familieleden kunnen vanuit hoogwerker familieleden in Venhuizer verzorgingshuis in de ogen kijken [video]
Koos Pronk kan in de hoogwerker - via het mobieltje- even praten met z’n moeder in de Bosmanstichting.
© Foto Mediahuis/Martin Menger

Vanwege de corona moeten de ramen potdicht blijven. Even aanraken is er dus niet bij. Maar wel: elkaar zien. Aan de overkant van de vijver staan andere familieleden te zwaaien. Ook als is het raam de harde en enige scheidslijn, dit is dichtbij zijn. ,,Ik ben blij dat ik dit heb gedaan”, vertelt Mijntje Olierook. ,,Ik heb m’n schoonmoeder al een paar weken niet kunnen zien. Zij was er best emotioneel onder.”

Kamerraam

Intussen verhuist de hoogwerker ronkend naar de andere gevel van de Bosmanstichting. Niet alle ouderen beseffen dat de regels strikt zijn en proberen spontaan hun kamerraam open te doen. Personeel van het huis de is erbij om dat lief maar beslist tegen te houden. Dan maar praten via het mobieltje. Mam vindt het een hele bedoening en snapt er niks van. Maar ze is wel erg blij dat beneden zelfs kleinkinderen staan te zwaaien. Ze zwaait blij terug. Meer contact zit er nog niet in.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen