Premium

Heeft opengooien van ziekenhuizen als MC Slotervaart zin in coronatijd? ’Bij ons liggen de rails, maar er rijden geen treinen’, zegt de een. ’Gebouwen zijn stofnesten geworden’, vindt de ander

Heeft opengooien van ziekenhuizen als MC Slotervaart zin in coronatijd? ’Bij ons liggen de rails, maar er rijden geen treinen’, zegt de een. ’Gebouwen zijn stofnesten geworden’, vindt de ander
© Foto ANP

Het water staat ziekenhuizen tot aan de lippen. Om het Rode Kruisziekenhuis in Beverwijk te ontzien, tuigde verpleeghuis Meerstate in Heemskerk razendsnel een volledig geïsoleerde corona-unit op. Ook hotelketens Van der Valk, Fletcher en Novotel bieden bedden aan voor noodopvang van coronapatiënten.

Grote vraag: is het niet efficiënter om het failliete MC Slotervaart en gesloten afdelingen van het Bronovo-ziekenhuis op te tuigen, als corona-noodhospitaal?

Dat is geen appeltje-eitje, zegt Geertjen Pot, projectdirecteur Slotervaart van Zadelhoff. Het vastgoedbedrijf is eigenaar van het kolossale Amsterdamse ziekenhuis, dat op 25 oktober 2018 failliet ging. „Alle spullen zijn weg: er staan geen bedden meer, geen medische apparatuur en er is geen zorgpersoneel. Bovendien: een coronapatiënt heeft niet alleen behoefte aan een beademingsapparaat. Er is veel meer nodig.”

Extra ic-capaciteit kan ze niet bieden. Maar voor ’niet-acute’ coronazorg ziet ze ’zeker mogelijkheden’. ,,We hebben nog de structuur van het ziekenhuis. Met kamers, isolatieruimten, steriele voorraadkamers. Het is een groot, solide gebouw waar je makkelijk patiëntenstromen kunt scheiden. Alles kan als je wil.” Het Slotervaart biedt nu onderdak aan een apotheek van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, laboratorium van Atalmedial en acute mondzorg. ,,Wij zijn een vastgoedonderneming, geen zorginstelling. Maar we willen graag bijdragen aan een oplossing in de coronacrisis. Zie het zo: bij ons liggen de rails, maar er rijden geen treinen.”

Het Haagse gemeenteraadslid Richard de Mos komt met de petitie ’Heropen de gesloten ziekenhuizen van Nederland’. Wat wil hij?

De partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos roept de Tweede Kamer op ziekenhuizen die in het verleden zijn gesloten open te gooien. „Nederland heeft relatief erg weinig ic-plekken per inwoner en in verband met het coronavirus moet dit aantal omhoog. Ziekenhuizen open!” Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten stijgt op dit moment hard in de regio’s Leiden en Den Haag.

Krijgt het burgerinitiatief bijval?

Om het onderwerp op de politieke agenda te zetten heeft De Mos 40.000 handtekeningen nodig. De teller stond vrijdagavond op 2771. Oud-chirurg Jan Sluimers vindt het ’onbegrijpelijk’ dat gesloten afdelingen van Bronovo nog niet zijn heropend. ,,We hebben in Den Haag een state of the art ziekenhuis dat grotendeels leegstaat”, zegt Sluimers in De Telegraaf.

,,Het ziekenhuis is voorzien van alle techniek die nodig is voor beademing. Ik ben begaan met de stakkers die straks op de intensive care terechtkomen en te horen krijgen dat iemand anders met een grotere overlevingskans voor gaat.” Volgens hem is noodopvang in vijf dagen op te tuigen. ,,Het enige dat nodig is, zijn bedden en verrijdbare beademingsapparatuur die kan worden aangesloten op de al aanwezige techniek in het pand.”

Waarom gaat het niet gebeuren volgens burgemeester Remkes?

,,Het is een groot misverstand dat het knelpunt bij het inrichten van zoveel mogelijk ic-capaciteit in de beschikbaarheid van gebouwen zit”, zegt Johan Remkes tegen Omroep West. ,,Het opnieuw openen van het HMC Bronovo leidt niet tot meer ic-bedden in onze regio, maar verzwakt op dit moment juist de ziekenhuiszorg voor ic-behoeftige coronapatiënten in de regio.”

Het is volgens experts cruciaal de ic-capaciteit van het Haaglanden Medisch Centrum te concentreren op de plek waar alle acute zorg nu volop draait.

Dat gebeurt ook bij het Dijklander Ziekenhuis. Poli’s van de vestigingen Volendam en Enkhuizen, destijds geopend om slachtoffers van de cafébrand in Het Hemeltje dichtbij huis te verplegen, zijn tijdelijk dicht om alle krachten te bundelen op de hoofdvestigingen in Hoorn en Purmerend. Daar wordt alles op alles gezet om de toestroom van coronapatiënten op te vangen.

Wat vindt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen van de roep om ziekenhuizen in coronatijd te heropenen?

„Het Slotervaart was, quite frankly, als ziekenhuis al aan een behoorlijke renovatie toe”, zegt woordvoerder Wouter van der Horst. ,,Het is gewoon te oud. Niet geschikt om daar nu een ziekenhuis in te maken. Die gebouwen zijn stofnesten geworden. Moet allemaal worden schoongemaakt. Je zou personeel moeten verplaatsen, alle apparatuur. Dat is een operatie van weken, zo niet maanden. Ik verwacht niet dat het kan.”

Nu is er vooral behoefte aan opgeleide ic-verpleegkundigen. ,,Maar het is goed dat hotel Van der Valk herstelkamers aanbiedt. Dat ontlast ziekenhuizen. Ook revalidatiecentra staan klaar om ex-coronapatiënten op te vangen, die lang aan de beademing hebben gelegen.” Voor extra ic-capaciteit komt het militair hospitaal in Utrecht eerder in aanmerking, zegt hij. ,,Dat is gewoon een ziekenhuis, ingericht voor slachtoffers vanuit een oorlogsgebied.”

En wat zegt het ministerie van Volksgezondheid?

Een woordvoerder van ministerie laat weten dat ’aanvullende noodhospitalen of het heropenen van MC Slotervaart nu niet nodig zijn’. ,,Het Landelijk Centrum Patienten Spreiding (LCPS) regelt de optimale spreiding van patiënten waardoor de beschikbare capaciteit zo goed mogelijk wordt benut. Dit werkt goed.”

,,De ziekenhuizen in Nederland zijn heel creatief in het vinden van oplossingen voor extra ruimte. Vaak kan dat binnen de ziekenhuizen - bijvoorbeeld leegstaande delen - en soms worden er ruimtes buiten de ziekenhuizen betrokken”, vervolgt de woordvoerder.

,,Belangrijk om te weten is dat het niet alleen om de ruimte gaat, maar ook om het personeel wat nodig is. Dat is schaars.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen