Premium

Spanbroeker weerhaan kan weer met alle winden mee draaien

1/2
Spanbroek

Zowaar een evenement in Spanbroek: een hijskraan die de vaststaande weerhaan van de torenspits haalt. Een klus, die gecombineerd werd met het ophijsen van de houten trapdelen.

Geen wonder dat de vrijwilligers van ’t Kerkhuys er zelf voor zorgden dat de toeschouwers afstand hielden. Niet alleen vanwege het risico op vallend hout, lacht voorzitter Jos Knijn. ,,We willen ook dat de mensen de regels rond de corona in de gaten houden.”

Al eerder werd bekend dat de stichting met de gemeente Opmeer geld beschikbaar heeft gesteld om de ’enge’ dunne ladders in de monumentale kerktoren te laten vervangen. Veel vrijwilligers zien namelijk op tegen de wiebelende tocht richting omloop, wanneer de vlag moet worden uitgestoken.

Aannemer Dirk Jan Groot en zijn zoon Olaf hebben in de eigen werkplaats er al voor gezorgd dat veel robuust hout alvast in de lak is gezet. Knijn: ,,Eigenlijk zouden wij met onze vrijwilligers daarbij komen helpen, maar de familie Groot leek het beter dat zelf te doen.”

Zo kwam het dat zaterdagochtend een forse hijskraan werd opgesteld naast de Spanbroeker kerkt annex cultureel centrum. Die kraan was nodig om alle houten onderdelen stuk voor stuk naar de eerste omloop te tillen, zodat ze vandaar uit over de zolders van de kerktoren konden worden verdeeld.

Maar er was nog een andere klus die wellicht nog meer bekijks trok. Want de kraan werd ook meteen ingezet om de weerhaan van de toren van z’n spits te lichten. ,,Het is alweer zesentwintig jaar geleden dat deze haan bij de restauratie weer verguld en wel werd teruggezet”, weet de voorzitter.

Probleem is dat de weerhaan kennelijk geen zin meer heeft om met de wind mee te draaien. Oplettende buren van ’t Kerkhuys, die altijd eerst naar de haan keken voordat zij wisten of zij hun rondje linksom of rechtsom moesten lopen, sloegen alarm. Vader en zoon Groot gingen in het kraanbakje naar grote hoogte. Zij tilden de haan op en wisten met een ferme klodder smeervet de klus te klaren.

Zo weet Spanbroek weer uit welke hoek de wind waait.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen