Ervaringsdeskundigen waarschuwen: ’Ga nu niet zomaar in open water zwemmen als je dat nog nooit gedaan hebt’

Ervaringsdeskundigen waarschuwen: ’Ga nu niet zomaar in open water zwemmen als je dat nog nooit gedaan hebt’
Gerda Holla zwom begin dit jaar een ijsmijl in Oostwoud. Ze waarschuwt andere zwemmers om, nu de zwembaden vanwege de uitbraak van het coronavirus gesloten zijn, niet zomaar het open water in te duiken. ,,Als je het niet gewend bent, is het nu veel te koud.”
© Archieffoto Marcel Rob
Medemblik

Ze zijn blij dat zij hun favoriete sport onder de huidige omstandigheden ’gewoon’ kunnen uitoefenen. Maar Gerda Holla en Dorien Kuin willen andere zwemmers wel waarschuwen. ,,Begin hier niet zomaar mee.”

Holla heeft ze de afgelopen weken veelvuldig voorbij zien komen, de discussies op Facebook. ,,Over of het al dan niet verstandig is om, nu de zwembaden gesloten zijn, alvast in open water te gaan zwemmen”, vertelt de Oostwoudse. ,,Voor de meeste mensen is het veel te koud nu. Meestal begin je als het water rond de twaalf of veertien graden is. Nu is het rond de zes. Sommigen gaan toch, wel met een wetsuit aan, maar het is nu eigenlijk niet de tijd om te gaan koudwaterzwemmen als je dat nog nooit gedaan hebt.”

Holla mag zichzelf een ervaringsdeskundige noemen. Afgelopen januari was ze nog de derde Nederlandse vrouw ooit die een ijsmijl (1610 meter in water van maximaal vijf graden Celcius) op haar naam schreef.

En ook haar zwemmaatje Dorien Kuin uit Hoogkarspel, waarmee ze elke week een kwartier in het IJsselmeer zwemt, legt zich al een paar jaar toe op deze bijzondere discipline. ,,Iedereen die ijszwemmer wil worden, begint normaal gesproken in september en blijft dan wekelijks buiten zwemmen. Op die manier ga je rustig in de dalende watertemperaturen mee. Als je de hele winter binnen hebt gezwommen, is het nogal een verschil om nu plotseling buiten te gaan.”

Hun advies? ,,Wacht tot het water minimaal dertien graden is. Ga nooit alleen, neem een zwemboei mee, draag een wetsuit en begin met korte stukjes. Dan merk je vanzelf hoe het gaat en hoe jouw lichaam er op reageert.”

Lees ook: De kick van wekelijkse duik in open water

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen