Premium

Eerste coronadode in verpleeghuis Schagen: ’We moeten helaas rekening houden met meer sterfgevallen’

Eerste coronadode in verpleeghuis Schagen: ’We moeten helaas rekening houden met meer sterfgevallen’
Verpleeghuis Magnushof in Schagen, waar zaterdagochtend op de somatische afdeling het eerste dodelijke corona-slachtoffer binnen Samen is gevallen.
© Foto WZG Samen
Schagen

Er is een eerste overledene als gevolg van het coronavirus binnen de muren van Woonzorggroep Samen in Schagen. Zaterdagochtend stierf een bewoner op een van de twee somatische afdelingen van verpleeghuis Magnushof waar in totaal veertig mensen worden verpleegd. Op diezelfde afdeling is nog een tweede persoon die vrijdag positief getest is op het covid-19-virus. Er zijn tot nu toe geen verdere verdenkingen en iedereen verblijft daar in isolatie op een eigen kamer.

Het dodelijke virus slaat nu dus ook dichtbij huis toe, in de Noordkop, en niet voor niets waarschuwt burgemeester Marjan van Kampen dan ook dat de mensen niet massaal naar het strand of het bos moeten gaan met haar oproep: ’Blijf thuis!’

Het aantal overige besmettingen binnen Samen ten opzichte van een dag eerder bleef onveranderd, zeggen de Samen-bestuurders Hans Groenendijk en Caroline Beentjes. Wat betekent dat er tot zaterdagmiddag sprake is van drie bewoners in De Zandstee in ’t Zand die corona hebben en nu dus nog één persoon bij Magnushof.

(Tekst gaat onder de foto verder)

Eerste coronadode in verpleeghuis Schagen: ’We moeten helaas rekening houden met meer sterfgevallen’
Hans Groenendijk en Caroline Beentjes (hier in 2016 in betere tijden) over de corona-uitbraak bij Woonzorggroep Samen: ,,Wij hopen van niet, maar we weten dat de harde realiteit anders is en dat het virus gewoon ook hier opduikt.’’
© Archieffoto Peter van Aalst

Momentopname

Groenendijk: „Maar ik moet daar direct bij zeggen dat dit een momentopname is die zomaar opeens kan veranderen. En we gaan er helaas ook niet van uit dat het bij deze ene overleden cliënt zal blijven. Je kunt het gewoon niet voorspellen. De bewoner die nu is overleden, werd donderdagochtend positief op het virus getest en hij is zaterdagochtend al overleden.”

Caroline Beentjes benadrukt dat - in tegenstelling tot wat eerder vermeld werd - de coronapatiënten in Magnushof zich niet op de gesloten pg-afdelingen bevinden. „Die besmettingen waren niet daar, maar dus op de somatische afdeling waar we als verpleeghuis natuurlijk te maken hebben met lichamelijk uiterst kwetsbare bewoners.”

Transparantie

Groenendijk en Beentjes zeggen er sterk aan te hechten om zo ’transparant mogelijk’ te zijn. Daarom willen ze bij deze duiden waar hun organisatie op dit moment mee te maken heeft, en hoe het coronabeleid binnen Woonzorggroep Samen er nu uitziet.

„In verpleeghuizen hebben wij altijd al te maken met de meest kwetsbare mensen voor wie een virusinfectie – zoals een griep - bovenop alle andere onderliggende klachten vaak net iets te veel kan zijn, zodat zij komen te overlijden. Binnen Samen overlijden zo’n 250 bewoners per jaar in onze twintig locaties. Overlijdens zijn dus wel gebruikelijk voor ons zorgpersoneel in onze centra. We zitten nu eenmaal in de laatste levensfase van die kwetsbare groep.”

Harde realiteit

„Maar in veel collega-verpleeghuizen zuidelijker in het land zijn al veel meer sterfgevallen vanwege corona. Wij hopen van niet, maar weten dat de harde realiteit anders is en dat het virus gewoon ook hier opduikt. Hoe goed we ons best ook doen om het buiten de deur te houden. Bij een uitbraak zoals we die nu kennen, moeten wij ervan uitgaan dat er meer besmettingen zullen volgen. Zeker wanneer het virus bij twee of meer mensen opduikt op een gesloten afdeling. Als dat gebeurt gaat het ook gelijk om veel gevallen. Iedereen testen is niet meer zinvol omdat je bewoners met verschijnselen net zo moet behandelen als de positief geteste bewoners.”

„Maar nogmaals, we treffen alle mogelijke benodigde maatregelen in onze locaties en houden alle afdelingen strikt van elkaar gescheiden. Iedere coronapatiënt die in een niet-gesloten verpleeglocatie of woonzorglocatie verblijft, zullen wij isoleren op de eigen kamer, net als alle andere bewoners. Dit doen we om verdere besmetting te voorkomen.”

(Tekst gaat onder de foto verder)

Eerste coronadode in verpleeghuis Schagen: ’We moeten helaas rekening houden met meer sterfgevallen’
Woonzorglocatie De Zandstee in ’t Zand telt tot nu toe drie corona-besmettingen: alle bewoners zijn geïsoleerd op hun eigen kamers, om verdere besmetting te voorkomen.
© Foto WZG Samen

„Verder rusten wij al onze medewerkers zo goed mogelijk uit. Dát is ongelofelijk belangrijk. Want wat we nu doormaken is ontzettend moeilijk en zwaar voor onze medewerkers en de cliënten. Persoonsbeschermende middelen hebben wij nu nog in voldoende mate in voorraad, zodat we onze cliënten zo goed mogelijk volgens de RIVM-richtlijnen kunnen blijven behandelen.”

Luisterlijn

„En voor onze medewerkers hebben we een eigen interne ’Luisterlijn’ voor geestelijke zorg en bijstand als dat nodig is. Omdat we ons realiseren dat het een hele moeilijke situatie is waarin zij verkeren. Wij hebben enorm veel waardering voor hoe onze medewerkers zich weren onder deze extreem zware omstandigheden. Daar mogen we met z’n allen heel diep voor buigen!”

„Het zijn zware tijden, zeker ook voor alle mantelzorgers. Voor de familieleden die niet naar binnen mogen. Dat is zó moeilijk! We ondervinden daarbij vaak begrip, maar soms ook boosheid. En ook dat begrijpen wij volkomen”, voegt Groenendijk toe aan dit coronaverhaal dat ook bij Samen nog lang niet ten einde is.

Bezoekers

„In het verlengde hiervan” rondt Beentjes dit verhaal af, „wil ik verduidelijken dat de kans op overlijden bij een besmetting hier groot is. En dat er bij cliënten in de stervensfase uiteraard wel bezoek kan komen, ook daarbij volgen de algemeen geldende richtlijnen. Die bezoeker dient dan beschermende kleding aan te hebben. Let wel: dit is de algemene richtlijn. We zullen steeds van geval tot geval kijken wat er nodig is en wat er kan.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen