Premium

Zaanse markten weer open, marktgangers zijn blij: ’Zelfs met mijn longaandoening durf ik het aan om hier te komen’

Zaanse markten weer open, marktgangers zijn blij: ’Zelfs met mijn longaandoening durf ik het aan om hier te komen’
De markt Zaandam mocht zaterdag onde rstrikte voorwaarden weer open.
© Foto Wim Egas
Zaandam

Ben de Ronde, verkoper bij marktkraam Groserva, zei dinsdag nog in deze krant te hopen dat de markten in Zaanstad snel weer open mogen. Afgelopen zaterdag stond hij alweer groente en fruit te verkopen op de Rozengracht in Zaandam. “Dit is geweldig”, zegt hij lachend.

Een aantal afgevaardigde marktkooplieden liepen dinsdagavond nog langs bij de gemeenteraad. “Ze hebben daar een plan op tafel gelegd waarin ze de gemeente lieten zien dat het wel mogelijk is om de markt te laten plaatsvinden én je aan de regels te houden”, zegt de Ronde. En met succes, want alle kramen die eten verkopen mogen er elke donderdag en zaterdag weer staan. Ook in Wormerveer mag de markt weer plaatsvinden op de gebruikelijke dagen.

“Ik heb er nu een stuk meer vertrouwen in dat we deze coronacrisis overleven”, zegt de Ronde. “Ook al is het wat minder druk dan normaal, want een deel van de klanten blijft toch thuis.” Hij merkt ook dat de houding van de mensen is veranderd na de heropening. “Twee weken terug leek iedereen de maatregelen nog niet zo serieus te nemen. Nu staan mensen eerder nog verder van je af dan nodig, in plaats van te dichtbij”, aldus De Ronde.

Longaandoening

Ook de klanten zijn blij dat de markt weer open is. “Ik vond het nieuws verschrikkelijk dat de markt ging sluiten, waar haal je anders je verse producten vandaan”, zegt Hanneke Veldhuizen. Samen met haar vriendin Marianne Lieve doet ze bijna al haar boodschappen twee keer per week op de markt. “We waren dan ook ontzettend blij met het nieuws dat de markt weer toegestaan werd, ook voor de verkopers natuurlijk”, zegt Lieve. Ze zijn onder de indruk van hoe goed en netjes het allemaal is geregeld. “Zelfs met mijn longaandoening durf ik het aan om hier te komen, terwijl ik als we naar de supermarkt gaan in de auto blijf zitten”, aldus Veldhuizen.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen