Coronavraag van de dag: ’Kunnen opa en oma alweer oppassen?’

Coronavraag van de dag: ’Kunnen opa en oma alweer oppassen?’
Doctor Gonneke Hermanides is internist/infectioloog van het Rode Kruis Ziekenhuis.

Frans Koker vraagt: Wij passen elke week een dag op ons kleinkind van 21 maanden, bij hem thuis. De laatste drie weken hebben we dit niet meer gedaan. Hij is in deze periode niet naar de crèche geweest. Beide ouders hebben thuisgewerkt. Niemand heeft tot op heden kenmerken van corona gehad. Kunnen wij onze oppasactiviteiten weer hervatten, of is het verstandiger hier nog mee te wachten?

Beste grootouders Koker,

Tja, dit is een gewetensvraag. Als moeder van twee jongens die dol zijn op hun grootouders, vind ik het moeilijk uw vraag te beantwoorden. Veiligheid voorop en houd dus nog even afstand. En die veiligheid is voor u belangrijker dan voor uw (klein)kinderen, omdat u kwetsbaarder bent dan uw (klein)kinderen.

Uw vraag geeft mij mogelijkheid om nogmaals uit te leggen hoe het virus zich verspreidt. Het virus wordt overgedragen via kleine druppeltjes. Het is NIET airborne, dat betekent dat het zich NIET door de lucht kan verspreiden in tegenstelling tot waterpokkenvirus. Virus in druppels heeft last van zwaartekracht. Dit is de reden dat we 1,5 meter afstand moeten houden. Hoesten in de mouw en goede handhygiëne voorkomen dat de druppels zich verspreiden. Op oppervlakken kan het virus lang blijven zitten, waardoor wordt geadviseerd om oppervlakken die vaak met handen worden aangeraakt regelmatig schoon te maken. Hoe legt u uw kleinkind uit dat een knuffel op 1,5 meter goed is. Dit zal mij niet lukken.

U wilt anders van mij horen, maar toch sluit ik mij aan (ook in mijn privésituatie) bij het advies van onze minister-president: ’Houd afstand’.

Afstand betekent niet dat er geen contact mogelijk is. Dank voor uw brief,

Gonneke Hermanides

Ook een medische vraag: mail naar redactie.ken@nhd.nl of redactie@ijmuidercourant.nl

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen