Premium

Tata Steel vraagt staatssteun en stelt massa-ontslag uit, ondernemingsraad blij maar: het plan is er nog

Tata Steel vraagt staatssteun en stelt massa-ontslag uit, ondernemingsraad blij maar: het plan is er nog
IJmuiden

De Europese directie van Tata Steel, het moederbedrijf van de voormalige Hoogovens stelt de voorgenomen reorganisatie van het bedrijf uit tot na 1 juli.

Dat laat topman Henrik Adam in diverse interne mails weten aan het personeel en management in Nederland.

„De Executive Committee van Tata Steel in Europa (TSE) en de Directie van Tata Steel Nederland (TSN) maken gezamenlijk bekend dat zij besloten hebben dat de start van consultatie over de fte-reducties in het transformatie programma in TSN BV is uitgesteld tot na 1 juli 2020, het einde van het eerste kwartaal van het huidige boekjaar. De ontwikkelingen zullen nauwkeurig in de gaten worden gehouden om te beslissen hoe na 1 juli verder te gaan,” schrijft Adam.

De Duitse bestuursvoorzitter van de Europese holding van het Indiase staalbedrijf voert de coronacrisis als reden op. Belangrijke klanten van Tata Steel, met name de bouw en de autosector, hebben fabrieken gesloten of bestellen minder staal. De overcapactiteit en voorraden wereldwijd stijgen daardoor, terwijl veel hoogovens al lang niet meer op maximale capaciteit draaien.

Alleen de vraag naar verpakkingsstaal blijft hoog, voor met name de conservenindustrie. Een gevolg van het wereldwijd hamsteren van witte bonen in tomatensaus, doperwten en andere lang houdbare producten.

Staatssteun

Het kabinet heeft de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) in het leven geroepen, zodat werk en inkomen behouden kunnen blijven in deze crisis. Ook is de regeling Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) beschikbaar gesteld. „Van deze noodmaatregelen zal TSN BV gebruik moeten maken,” zegt Adam.

Met het opschorten van de reorganisatie lijkt de bestuurder te willen voorkomen om in dezelfde situatie verzeild te raken als Air France KLM, dat én overheidssteun aanvraagt, én 2000 mensen (met tijdelijke contracten) de laan uit stuurt. Overigens heeft Tata Steel in een eerder stadium wel alle uitzendkrachten al de wacht aan gezegd.

Bij Tata Steel stonden aanvankelijk 3000 banen op de tocht, waarvan 1650 in Nederland. In een later stadium werd dat laatste getal afgezwakt tot 975. De Nederlandse directie en ondernemingsraad waren mordicus tegen. Ook een plan om buiten de Nederlandse top om een handvol dochterbedrijven van Tata Steel Nederland te verkopen, is inmiddels gestrand.

Ondernemingsraad

De centrale ondernemingsraad van Tata Steel in IJmuiden reageert verheugd op het nieuws dat het massa-ontslag wordt uitgesteld, maar constateert dat er niet van wordt afgezien. Voorzitter Frits van Wieringen: ,,De COR is blij dat het management alsnog besloten heeft, na veertien dagen bedenktijd, alsnog de reorganisatie tijdelijk te stoppen. Echter men houdt vast aan het schrappen van 1000 arbeidsplaatsen in IJmuiden. Het is dus geen afstel maar slechts uitstel van een aantal maanden. Onze focus is nu vooral om de crisis rondom corona het hoofd te bieden.”

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen