Premium

Synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer visualiseren ’op het droge’ in plaats van in Hoofddorpse zwembad

Synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer visualiseren ’op het droge’ in plaats van in Hoofddorpse zwembad
Bregje de Brouwer ’hangt’ in de TRX. Zus Noortje kijkt of alles goed gaat.
© Foto ZCPH
Hoofddorp

Synchroonzwemmen zou je kunnen vergelijken met een mix van dans en ballet in het water. Nu het Hoofddorpse zwembad SKWA gesloten is vanwege het corona-virus zijn er voor Noortje en Bregje de Brouwer genoeg oefeningen ’op het droge’ uit te voeren. Toch is het verlangen naar het zwembad groot bij de Brabantse tweeling.

Het nationaal duet was bezig met een lange aanloop naar het olympisch kwalificatietoernooi eind mei in Tokio. „We waren inderdaad aan het aftellen naar het moment van de waarheid. Eerst zouden we meedoen aan de World Series in Egypte en Boedapest. Daarna was in Japan het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen. In aanloop naar Tokio was er nog een World Serie in Madrid en de superfinale in Canada. Door alles is een streep gezet. Net als de Olympische Spelen. Nu maar hopen dat de selectieprocedure hetzelfde blijft nu duidelijk is dat alles een jaartje op schuift.”

Aan oefeningen op het droge is geen gebrek. Gelukkig is er voldoende materiaal aanwezig in ’huize Brouwer’. „Toen we door kregen dat het SKWA op slot ging hebben we snel veel spullen opgehaald. Uit het zwembad maar ook boven bij Cura waar we altijd onze krachttrainingen doen. Daarom liggen hier kilozakken en ballen. Matjes, gewichten, feet-up en een TRX.”

Voor de begeleiding is de Spaanse bondscoach Esther Jaumà ’op afstand’ aanwezig. „Ze is nog in Nederland en we whatsappen iedere dag. Daarin nemen we zeker het trainingsschema voor de volgende dag door en praten we over hoe de dag weer verlopen is.”

Inmiddels is duidelijk dat de dagbesteding ’druk’ is. Toch staat de vijf uur intensieve lichaamsbeweging niet in verhouding tot de vijf tot zeven uur die de zusjes normaal bezig zijn met kracht- en landtraining en de uitvoering in het water zelf. „We visualiseren de oefeningen die we normaal in het zwembad doen. Natuurlijk is het zonde dat dit niet in het water kan, maar het is ons topsporters verboden te trainen in een sportaccommodatie. Al hadden we een privébad gehad.”

Terug gaan naar de ’roots’ in Goirle was ook nog een optie geweest. „Onze ouders hebben dat afgeraden. In Brabant is het nog veel erger dan hier. De kans om besmet te raken is groter. Er is daar bijna niemand op straat zeggen ze. Het virus verspreidt zich heel snel. Je moet je gezond verstand gebruiken. En dat zegt nee. Net als de KNZB overigens. Daarom facetimen we iedere dag.”

Er zit dus niets anders op dan dagelijks de tafels en stoelen opzij te zetten om op die manier een sportvloer te creëren. „Gelukkig is de woonkamer ruim”, lachen ze. „En er is buiten wat ruimte om lekker te bewegen. Dat is wel fijn, anders voel je je echt opgesloten.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen