Premium

Voetbalverenigingen in de problemen omdat er niet gespeeld mag worden: ’Dit is een ramp voor de club, maar dat staat natuurlijk in een schril contrast met de gevolgen voor de gezondheid’

Voetbalverenigingen in de problemen omdat er niet gespeeld mag worden: ’Dit is een ramp voor de club, maar dat staat natuurlijk in een schril contrast met de gevolgen voor de gezondheid’
Er was veel publiek tijdens de derby tussen DEM en ADO’20 afgelopen seizoen. Komend jaar spelen de clubs weer tegen elkaar in de derde divisie.
© Foto Ron Pichel
Beverwijk

Het voorjaar is de mooiste tijd voor voetbalclubs. Niet alleen het weer wordt elke week beter, maar er zijn kampioenschappen, feestjes en toernooien. Nu er tot na de zomer niet meer gespeeld mag worden en er geen inkomsten meer zijn uit de kantine, komen veel clubs in de financiële problemen. Maar er is ook hulp van de overheid, KNVB en sommige gemeenten. Een rondje langs de velden.

Voorzitter Jos Beerse van ADO’20 is duidelijk: „Het is een ramp voor ADO’20, maar dat staat natuurlijk in een schril contrast met de gevolgen voor de gezondheid van de Nederlanders, die is nu veel belangrijker. We missen veel kantineomzet, terwijl de kosten voor onze trainers en verzorgers gewoon doorlopen. En we zijn dan misschien wel minder geld kwijt aan gas, water en licht, maar de leveringskosten moeten we gewoon betalen.”

Jubileum

De naam van ADO’20 verraadt het al, de club is dit jaar 100 jaar geworden. Na twee activiteiten, de kick-off en de jubileumquiz, moest alles worden afgeblazen. „Dat waren hele leuke evenementen, maar aan de andere activiteiten hebben we twee jaar voor niks gewerkt. Al is de kans groot dat verschillende jubileumevenementen in 2021 zullen plaatsvinden. Dat wordt een druk sportjaar, als het zo doorgaat.”

Penningmeester Peter Koper is in de slag met de gemeente Heemskerk over de huur van de velden. „Ik heb een brief gestuurd met de vraag of de gemeente wat voor ons kan betekenen. Daarnaast gaan we gebruikmaken van de compensatieregeling van 4000 euro van de overheid en in de maanden april en mei brengt de KNVB niks in rekening. Dat gaat om de contributie, boetes en kosten voor de scheidsrechters. Voor een grote club als ADO’20 is dat een flink bedrag. Op elk niveau wordt er nu gekeken of we geld kunnen besparen, zo zijn we in overleg met onze leveranciers of we voorraden terug kunnen sturen en we hebben ervoor gezorgd dat de kachel uit staat.”

Lening

De gemeente Castricum is de sportclubs al tegemoetgekomen, ze hoeven de komende tijd geen huur te betalen. „Het is een lening zonder rente, want we moeten de huur later wel weer terugbetalen, zegt bestuurslid Peter van Splunter van FC Castricum. Voor de club zijn het zware tijden, want in de laatste maanden van het seizoen loopt FCC veel inkomsten mis. „We hebben normaal rond deze tijd enkele grote toernooien die extra kantineomzet genereren. Die kunnen dit jaar allemaal niet doorgaan.”

Castricum gaat voor de trainer, de trainer van het tweede en de hoofd jeugdopleiding het speciale overbruggingskrediet (NOW) aanvragen. „Dat zijn hoge kosten die doorlopen. Ik vind overigens wel dat we goed geholpen worden door de KNVB, ze hebben een duidelijke actuele internetpagina met alle vragen en antwoorden voor de voetbalclubs.”

Geen restitutie

FC Uitgeest gaat de gemeente vragen of ze een paar maanden minder huur kunnen betalen voor de velden. „Normaal betalen we voor tien maanden, maar we kunnen nu vier maanden niet spelen. Hopelijk wil de gemeente ons tegemoet komen”, zegt voorzitter Frans van Zijl. „Daarnaast gaan we de trainers en vrijwilligers vragen afstand te doen van hun vergoeding. Vrijwillig, want sommige mensen hebben het echt nodig, maar andere niet.” De leden kunnen geen restitutie van de contributie verwachten. „We zijn een vereniging, we moeten het nu even met z’n alleen doen. Wat ook jammer is, de competitie is niet alleen afgebroken, maar het ICGT gaat ook niet door, dat gaan veel mensen ook missen, de gezelligheid tijdens dat toernooi. Maar het voetbal is nu eenmaal niet het belangrijkste nu.”

Noodloket

Voetbalvereniging DEM zal ook niet ongeschonden uit de coronacrisis komen. „Financieel leiden we er enorm veel schade door. Grote evenementen als de familiedag en de pubquiz kunnen niet doorgaan”, zegt voorzitter Mark van de Ven. „We hebben nog geen gesprek van de gemeente gehad, tot nu toe heeft Beverwijk ons alleen een bericht gestuurd over het noodloket van de overheid waar we gebruik van kunnen maken. Daarnaast is de ozb-verplichting uitgesteld. Het zou mooi zijn als de gemeente zelf nog een gebaar maakt en geen huur voor de velden rekent.” Het bestuur van DEM is daarnaast bezig om zoveel mogelijk geld te besparen. „Alle beetjes helpen. Zo hopen we dat alle leden en vrijwilligers solidair zijn. ’Door Eendracht Macht’, ook in deze moeilijke periode.”

Maar er is ook een voordeel voor de penningmeesters van DEM en ADO’20. Beide verenigingen voetballen volgend seizoen ook tegen elkaar in de derde divisie. Koper: „Dat zijn hele mooie wedstrijden, bij ons kwamen er vorig seizoen zo’n 2000 supporters van beide clubs kijken.”

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen