Premium

Zorgen Heemskerk over risico aardbevingen bij aardwarmte Floricultura

Zorgen Heemskerk over risico aardbevingen bij aardwarmte Floricultura
Heemskerk

Hoe groot is het gevaar op aardbevingen en te zout grondwater door de winning van aardwarmte door Floricultura in Heemskerk? Dat vraagt de gemeente Heemskerk bezorgd aan het ministerie van Economische Zaken.

De kwekerij Floricultura aan de Cieweg draait sinds 2015 op geothermie, uitgevoerd door het bedrijf Ce-ren. Het moet, net als alle andere bedrijven met een aardwarmtebron, het winningsplan indienen omdat het ministerie nieuwe regels op heeft gesteld. De gemeente moet advies geven.

Heemskerk is nu bezorgd geraakt doordat adviseur Bodembeweging van het ministerie concludeert dat een aardbeving tot 3,9 op de schaal van Richter mogelijk is. Veel mensen voelen zo’n aardbeving, alsof een vrachtwagen voorbij rijdt. De adviseur zegt dat er bij zo’n lichte aardbeving vlak bij het epicentrum schade zal zijn, maar ’meest cosmetische schade en enige lichte constructieve schade’.

De aardbeving in het Groningse Huizinge van 2012 had een magnitude van 3,6. Er kwamen veel schademeldingen daarna, wat leidde tot de discussie over aardgaswinning.

„Deze nieuwe informatie baart de gemeente zorgen”, aldus een woordvoerder. „Het is namelijk onduidelijk welke mogelijke risico’s die met zich meebrengt voor onze inwoners. Daarom kunnen wij het ministerie geen positief advies geven voor de geothermie van Floricultura. We vragen het ministerie om de risico’s verder te onderzoeken.”

Verder zijn er zorgen over het warme grondwater dat opgepompt wordt voor de geothermie. Dat grondwater bevat ’zeer hoge concentraties zout’. Heemskerk maakt zich zorgen wat de risico’s zijn voor de omgeving als er grondwater uit de installatie zou lekken bij Floricultura.

De gemeente wil ook dat het ministerie de omwonenden betrekt bij het onderzoek.

Geothermie

Bij geothermie wordt warm water uit de ondergrond opgepompt. Hoe dieper, hoe warmer het water is. De warmte wordt bovengronds eruit gehaald, waarna het afgekoelde water terug gepompt wordt om weer op te warmen. De putten van Floricultura zijn 3000 meter diep. Het water is 100 ° C, kokend heet. De installatie heeft een vermogen van 10 MW. De kassen hiermee verwarmen betekent een jaarlijkse besparing van vijf miljoen kuub gas. Daarmee wordt de uitstoot van 9000 ton CO2 per jaar vermeden.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen