Premium

Beverwijker Okür Kaya (27) verruilt de derde klasse voor de derde divisie en kiest na tal van omzwervingen voor DEM

Beverwijker Okür Kaya (27) verruilt de derde klasse voor de derde divisie en kiest na tal van omzwervingen voor DEM
Okür Kaya: „Verrassing? Nee hoor, zo had ik het al voor dit seizoen bedacht.”
© United Photos

Zonder titel vanwege de coronacrisis, maar met hervonden voetbalplezier, maakt Okür Kaya komende zomer de sprong van de derde klasse naar de derde divisie. De 27-jarige Beverwijker gaat spelen voor DEM. „Verrassing? Neen hoor, zo had ik het al voor dit seizoen bedacht.”

Zwerven

Noem in de regionale voetbalwereld zijn naam en op zeker dat het meteen gaat over zijn nogal grillige carrière tot nu toe. Elk seizoen weer koos hij voor een volgende stap, die prompt weer van zeer tijdelijke aard bleek te zijn. „Ja klopt, dat kleeft wel een beetje aan me’, erkent Kaya, die in de voorbije jaren een zwerftocht maakte langs clubs als Ajax amateurs, Odin’59, ADO’20, Rijnvogels en BMT. Tussendoor tekende hij nog een contract voor club in zijn geboorteland Turkije, maar zelfs aan dat avontuur kwam binnen luttele maanden alweer een einde. „Dat had ook te maken met de wens van mijn toenmalige vriendin, nu mijn vrouw, die in Nederland wilde blijven wonen”, aldus de verklaring. „Ik kwam rond de jaarwisseling van 2017 en 2018 terug en kon gelukkig aanhaken bij de selectie van Odin’59 onder Richard Plug.”

Reizen

Medio 2018 verliet hij de Heemskerkers, naar eigen zeggen omdat het plezier in het voetbal weg was. „Het hoefde van mij niet meer zo nodig, ik wilde gewoon lekker een balletje trappen met vrienden.” Wonderlijk genoeg koos hij voor het Haagse BMT: „Daar woont familie van me, van wie enkelen in het bestuur zitten, vandaar. Maar inderdaad, ik moest er wel veel voor over hebben. Al dat reizen voor trainingen en wedstrijden; dat ging me gauw tegenstaan.” Consequentie: opnieuw slechts een eenjarig verblijf. „Voetballen op een lager niveau beviel me wel, het moest alleen nog dichterbij huis zijn.” Bij Olympia Haarlem, getraind door Barry Tjeertes, was hij meer dan welkom. „Hoewel ik van huis uit aanvallende middenvelder ben, speelde ik daar eigenlijk vooral als diepe spits.” Het ging hem meer dan goed af in een overigens uitstekend draaiende ploeg, die in een rechte lijn op het kampioenschap en promotie afstevende in de derde klasse zaterdag.

Versterking

Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt en dus kwamen de telefoontjes. „Ik had bij het begin al aangegeven, dat ik maar één seizoen zou blijven, zeker als het weer allemaal lekker liep. En dat was zo, ik voelde dat ik weer hogerop kon en ook wilde.” Het Amsterdamse Swift meldde zich. En ook Hercules uit Utrecht klopte aan. „Zij spelen ook derde divisie. Maar ik vond dat te ver, daar had ik immers slechte ervaringen mee.” Het belletje van DEM kwam vervolgens als bonus: „Ze spelen letterlijk twee straten bij mij verderop, ze hebben een leuke ploeg. En ik ken er spelers. Cerilio Cijntje bijvoorbeeld, hij is al jaren een goede vriend van me.” Trainer Kiri Kalaitzis kende hij niet voor hij gesprekken voerde. „We werken met een lijstje en daar stond ook hij op. We wisten dat hij weer ambities had”, aldus de oefenmeester, die Kaya karakteriseert als een goede voetballer met flink wat ervaring die past bij de club en de huidige selectie. „Hij heeft voor Olympia dit seizoen regelmatig gescoord en was even vaak in de voorbereiding op treffers betrokken. We zien hem als een echte versterking.”

Vertrouwen

Ook Kaya zelf heeft er alle vertrouwen in dat hij zonder al te veel moeite kan aanhaken bij het niveau van zijn nieuwe club: „Ik heb ze al een paar keer gezien afgelopen maanden. Ik was blij verrast, het is een leuk team, dat onder de nieuwe trainer ook nog niet verloren heeft. Ik denk dat ik er goed in ga passen.” DEM presenteerde Kaya als ’de nieuwe centrumspits’. „Dat heeft dus te maken met mijn rol dit seizoen bij Olympia Haarlem. Ik ben een loper, wil graag de bal hebben. Waar op het veld ik dat doe maakt me niet zoveel uit.”

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen