Premium

Wijkraadvoorzitter Hans Hirs stopt na vijftien jaar in Boerhaavewijk Haarlem

Wijkraadvoorzitter Hans Hirs stopt na vijftien jaar in Boerhaavewijk Haarlem
Hans Hirs: ,,Ogen en oren van de wijk zijn, dat is de rol van de wijkraad.’’
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Met het motto: ’schoon, heel en veilig’, pakte Hans Hirs samen met andere leden van de wijkraad vijftien jaar lang grote en kleine ergernissen in de Boerhaavewijk aan. Soms met ongeduld voor ambtenaren, maar ook met veel plezier. En twee keer per jaar ’de benen op tafel bij de burgemeester’.

Dinsdag 7 april zou eigenlijk zijn laatste moment zijn als voorzitter van de wijkraad van de Boerhaavewijk in Schalkwijk. Na lange tijd stopt Hans Hirs (75) met zijn vrijwilligersrol. Maar de algemene ledenvergadering in wijkgebouw de Ringvaart is uitgesteld in verband met de coronacrisis. Hirs reageert nuchter: „Ik blijf doen wat nodig is.”

Busstation

Als wijkraadvoorzitter kijkt Hirs terug op een periode waarin hij met, inmiddels acht, wijkraadcollega’s heel wat zaken voor elkaar kreeg. „De parkeerplaatsen zijn er nu eindelijk, na vier jaar, bij de Lidl en we kijken nog steeds met plezier terug op het boek en feest ter ere van 50 jaar Boerhaavewijk in 2011.”

Wijkraadvoorzitter Hans Hirs stopt na vijftien jaar in Boerhaavewijk Haarlem
Toen de Boerhaavewijk een halve eeuw bestond was het feest.

Ogen en oren van de wijk zijn, dat is de rol van de wijkraad, vindt Hirs. En: „We zijn ook een spreekbuis naar de gemeente. We denken overal mee waar problemen zijn. Nu krijgen we vragen over het nieuwe busstation, tegen Centrum Schalkwijk aan. We zijn ook jaren bezig geweest met andere verkeersproblemen. We zijn er niet om de gemeente tegen te werken, al is het soms moeizaam. Ik hoor vaak van een ambtenaar dat iets niet kan. Ik denk dan zelf: ’hup, we doen het wel’.”

De geboren Haarlemmer heeft 24 jaar in de Boerhaavewijk gewoond. „Een paar jaar geleden zijn mijn vrouw en ik verhuisd, nu wonen we tegenover het Haarlem College, net in de Slachthuisbuurt. Mijn zoon en zijn gezin wonen wel in de Boerhaavewijk.”

In 2004 rolde Hirs de wijkraad in. Aanleiding was een onderdeel van Plan 2000+, er zou een hangplek voor jongeren worden gecreëerd, in de Poelpolder. „Ik woonde sinds 1993 aan de Mendelstraat, we keken uit op de Poelpolder. Met de hele wijk zijn we er tegen in protest gegaan. Die hangplek is er nooit gekomen.”

Hij begon de wijkraadvergaderingen te bezoeken en raakte steeds meer betrokken. Hirs had er ook opeens tijd voor: „Ik ben mijn leven lang tegelzetter geweest, als zzp’er. Toen ik zestig jaar was, werd ik afgekeurd, mijn knieën waren op. Toen kwam de wijk.”

Voor het eerst in zijn leven ging Hirs een agenda gebruiken.

„Die had ik daarvoor nooit nodig. Als voorzitter heb je regelmatig overdag overleg, je fietst eens een rondje, je meldt de dingen die je ziet. Het kostte me anderhalf, twee dagen per week. Het is net wat je jezelf op de nek haalt.”

Zijn doel was altijd de wijk net wat mooier maken. Als Hirs terugkijkt zegt hij dan ook: „Het is er beter op geworden, dat hebben we als hele wijkraad voor elkaar gekregen.”

Slakkenveld

Op de eerste dinsdagavond van de maand vindt er - gewoonlijk - een openbare vergadering van de wijkraad plaats. Daar komen zo’n 25 mensen op af. „Bij andere wijkraden in Schalkwijk spelen dezelfde zaken als bij ons; vuil, verkeer en bomen. En twee keer per jaar gaan we met de vier wijkraden langs bij de burgemeester. Met de benen op tafel bijpraten over wat er bij ons gebeurt.”

Het valt Hirs op dat er in de afgelopen jaren heel wat bouw- en verkeersplannen zijn gelanceerd en er maar enkele uitgevoerd worden. „We hebben Entree-West en Vijverpark langzaam zien groeien.”

Trots is hij op de ontwikkeling van speeltuin het Slakkenveld aan de Semmelweisstraat, achter Wijkcentrum de Ringvaart. „Een speeltuin in Haarlem-Noord werd opgedoekt, dus de gemeente bood ons de toestellen aan. In de loop van de jaren hebben we meer kunnen toevoegen. Loop er maar eens langs op een zonnige middag, als het weer mag, het is een geliefde plek.”

De vacature van wijkraadvoorzitter staat nog open. „We willen graag wat vers bloed, wat jonge mensen. Voor mij is het wel mooi geweest. Ik heb ook nog een vrouw en waar ik nu woon gebeurt ook genoeg.”

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen