Hoornse ondernemers delen honderdduizend mondkapjes uit

Lars Fasten, Michiel van Amstel, Remco Linnekamp, Jalmar Fasten, Sun Walenkamp, Camiel Dekker (vlnr) bij de truck waarmee de eerste mondkapjes werden afgeleverd.© Foto aangeleverd

Van onze verslaggever
Hoorn

De eerste partij van de honderdduizend mondkapjes van www.doneereenmondkapje.nl is uitgeleverd bij het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en Purmerend en bij het Zaans Medisch Centrum in Zaandam. Een groep Hoornse ondernemers startte vorige week een actie om zo veel mogelijk beschermingsmiddelen naar Nederland te krijgen. Inmiddels is daarvoor al 500.000 euro gedoneerd.

Dat leidde inmiddels tot een bestelling van vierhonderdduizend mondkapjes in China. Lars Fasten, samen met Camiel Dekker de initiatiefnemer, noemt de respons hartverwarmend. ,,Grote bedrijven en particulieren willen allemaal een steentje bijdragen. Iedereen wil meehelpen om de helden in de zorg zo veilig mogelijk hun werk te kunnen laten doen.”

,,Dat je dit samen voor elkaar kunt krijgen geeft een enorme hoeveelheid energie’’, vervolgt Fasten. ,,Maar ook stress. Zeker wanneer er afgelopen vrijdag in het nieuws verschijnt dat de overheid een partij mondkapjes had ingezet die achteraf werd afgekeurd.”

Om dat te voorkomen stuurden de ondernemers de ontvangen samples van de mondkapjes naar een testlab. ,,Door de drukte duurde het langer dan dat we hadden gehoopt, maar gelukkig kwamen ze er goed uit.’’ Via een speciale luchtbrug vanuit Shanghai kwamen de mondkapjes versneld op de Amsterdamse luchthaven Schiphol en werden ze uitgedeeld. Over de mondkapjes hoeven geen invoerrechten en BTW te worden afgedragen, zo besliste het Rijk.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen