Milieustraten raken vol, langer wachten bij wegbrengen afval

Met de auto vol afval wachten bij de milieustraat in Bergen.

Met de auto vol afval wachten bij de milieustraat in Bergen.© jjfoto.nl / Jan Jong

Henk-Jan den Ouden
Bergen/Heiloo/Castricum

De milieustraten in de gemeenten Bergen, Heiloo en Castricum raken overbelast. De gemeenten hebben daarom een maximum gesteld aan het aantal auto’s dat tegelijk op het terrein mag zijn. Daardoor kunnen soms lange wachtrijen ontstaan.

„Het is te druk op de milieustraten en daardoor is het moeilijk om voldoende afstand van elkaar te houden”, melden de gemeenten. Daarom worden op de milieustraat in Bergen vijf auto’s tegelijk toegelaten, in Heiloo en Castricum zeven. Per auto mogen er maximaal twee mensen mee.

De gemeenten roepen de inwoners op, de afvoer van afval zo veel mogelijk uit te stellen. Mocht een bezoek toch noodzakelijk zijn, moet er rekening gehouden worden met wachttijden. Inwoners wordt gevraagd om voor de slagboom in de rij te wachten in de auto of bij de fiets tot zij aan de beurt zijn. Of om later terug te komen bij een lange rij. Inwoners kunnen de milieustraat pas betreden als een medewerker dit aangeeft.

Is een bezoek aan de milieustraat echt noodzakelijk, kom dan zoveel mogelijk op werkdagen tijdens de ’rustige’ momenten: aan het begin van de ochtend, tussen de middag en een uur voor sluitingstijd, zo bevelen de gemeenten aan. ,,Kom niet in het weekend. De wachttijden kunnen op drukke momenten oplopen tot twee uur.’’

De gemeenten geven ook een verklaring voor de toename van het afvalaanbod. ,,Meer mensen zijn thuis. Er wordt meer afval aan huis opgehaald. Maar ook de ondergrondse containers voor restafval, glas, papier, textiel en PMD zijn eerder vol.’’ De containers worden al vaker geleegd, maar er zijn nog steed smensen die het er dan naast zetten, zodat zwerfafval ontstaat, ongedierte wordt aangetrokken en gemeentemedewerkers extra werk hebben.

Alle maatregelen gelden in ieder geval tot en met 28 april. ,,Als iedereen zich aan de regels houdt kan de dienstverlening op peil worden gehouden’’, melden de gemeenten.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen