Premium

OM: Wapens in Hoofddorpse garagebox waren bedoeld voor liquidatie of aanslag

OM: Wapens in Hoofddorpse garagebox waren bedoeld voor liquidatie of aanslag
Onderzoek na de wapenvondst in Graan voor Visch.
© Archieffoto Eric van Lieshout
Haarlem / Hoofddorp

De automatische vuurwapens die ruim een jaar geleden werden aangetroffen in een Hoofddorpse garagebox, waren bedoeld om een liquidatie of terroristische aanslag mee te plegen. Dat zei de officier van justitie donderdag tijdens een pro-formazitting over de zaak.

In een auto in de garage werden op 27 maart 2019 meer dan twintig verboden wapens, waaronder handgranaten, aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd opgeroepen na de vondst in de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch.

De coronacrisis rijdt het onderzoek naar de wapenvondst in de wielen. Een geplande ’actiedag’, waarbij het de bedoeling was meerdere verdachten in deze zaak aan te houden, kon door de pandemie niet doorgaan, aldus de aanklaagster. Volgens haar gaat het om ’minder dan tien’ verdachten.

Donderdag stond voor de Haarlemse rechtbank een pro-formazitting op de rol tegen de enige verdachte die tot nu toe in deze zaak is aangehouden. De 27-jarige Ugur O. was niet lijfelijk aanwezig in de rechtszaal. Telefonisch luisterde hij vanuit het huis van bewaring mee. Al kon hij niet alles horen wat in de rechtszaal werd gezegd.

Op de patroonhouder in een van de aangetroffen wapens, was DNA-materiaal van O. aangetroffen, meldde de aanklaagster. Ook op de rits van een tas waarin vuurwapens zaten, was dit het geval, vertelde zij.

De advocaat van O., Alexander Admiraal, had de hoop dat zijn cliënt in aanloop naar de inhoudelijke behandeling van de zaak op vrije voeten kon komen. Maar de strafpleiter ving bot bij de rechtbank, onder meer vanwege de ’omvang en diversiteit van de aangetroffen wapens’. Ook bestaat het gevaar dat O. het onderzoek frustreert als hij vrij is, aldus de rechtbank.

Admiraal stelde, net als bij een vorige zitting, aan de orde dat de namen van andere verdachten in de stukken onleesbaar zijn gemaakt. Hij wilde dat die wel te lezen zouden zijn, omdat hij naar eigen zeggen anders geen verweer kan voeren. Bovendien weten de andere verdachten al lang dat de partij wapens in beslag is genomen, betoogde de advocaat. Maar de rechtbank ging hier niet in mee. In het belang van het onderzoek mogen de namen van de andere verdachten nu nog worden achtergehouden, aldus de voorzitter van de rechtbank donderdag.

De volgende zitting over deze zaak staat gepland op 23 juni. Het gaat dan nog niet om een inhoudelijke behandeling. O. krijgt die dag dus geen strafeis te horen.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen