Premium

Verpleegkundige Menno Kuin (22) heeft corona: ’Ik zei nog, is het niet een mannengriepje?’

Verpleegkundige Menno Kuin (22) heeft corona: ’Ik zei nog, is het niet een mannengriepje?’
Menno Kuin, spiekend door het raam tijdens zijn isolatie.
© Foto Marcel Rob
Zwaag

Gediplomeerd verpleegkundige Menno Kuin (22) van het Dijklander ziekenhuis in Hoorn draaide vorige week vier nachtdiensten. Die vrijdag voelde hij zich niet lekker: ,,Ik had net geen koorts, maar ben toch naar huis gegaan. Ik ben eigenlijk nooit ziek, maar ik dacht meteen aan corona.’’ Twee dagen later testte hij inderdaad positief op het virus.

Kuin is verpleegkundige op de cardiologieafdeling van het Dijklander. „Ik was die vrijdag zo moe en niet lekker, dan twijfel je toch of je moet gaan werken of niet. Maar na overleg met mijn leidinggevende dacht ik toch dat het beter was om thuis te blijven. Het werd wat erger daarna, ik had last van zweetaanvallen, pijn in mijn rug en mijn hoofd, ik voelde me heet en dan weer koud. Echt beroerd dus, paracetamol hielp niet eens.”

Die zondag werd hij positief getest. Waar het virus precies vandaan komt, weet Kuin niet: „Het was helemaal niet zo druk op de cardiologieafdeling, van de dertig bedden waren er op een gegeven moment maar veertien bezet. De patiënten worden ook van te voren gescand op het virus, maar het is natuurlijk mogelijk dat de ziekte later op de afdeling alsnog ontwikkelt. Maar ik kan het net zo goed tijdens het boodschappen doen hebben opgelopen, of tijdens het bezoek dat de patiënten kregen.”

Benauwdheid

Kuin voelt zich sinds maandag wat beter, maar is snel vermoeid. Hij herkent zijn ziektesymptomen niet zozeer in andere verhalen van coronapatiënten, vertelt hij: „In die verhalen hebben de zieken het over tien dagen benauwdheid en zware symptomen, dat heb ik niet echt gehad. Ik heb juist weer zin om te gaan werken, dus dat is wel een goed teken. Een week thuis zitten is wel genoeg. Ik ga niet naar buiten hoor.”

De vriendin van Kuin woont bij hem, dat zij het virus kan oplopen maakt ze niet veel uit. „Maar ik heb weinig verzorging nodig gehad. Ze moet nu meer koken en in en rond het huis doen, maar ja, ik heb toch niet zoveel honger”, grapt Kuin.

Hij heeft geen onderliggende medische problemen, zoals bij veel patiënten waarbij het coronavirus fataal kan zijn. Heel veel zorgen heeft hij niet. „Ik vond het niet per se eng, toen ik het hoorde. Je vraagt je af hoe het ziekteverloop zal zijn. Naar benauwdheid keek ik echt niet uit, maar dat is gelukkig niet het geval geweest.”

Kuin klinkt aan de telefoon er vrij nuchter over, misschien omdat hij in de zorg werkt? „Als verpleegkundige kan je misschien makkelijker relativeren. Maar dat het bij mij niet heel zwaar is geweest betekent niet dat de negatievere verhalen niet terecht zijn.”

Corona-afdeling

In de afwezigheid van Kuin zijn er inmiddels meer maatregelen genomen in het ziekenhuis in Hoorn. „Nu zijn er op de cardiologie-afdeling wel speciale mondkapjes om onszelf en de patiënten te beschermen. Maar de meeste patiënten die coronaklachten vertonen of al positief zijn getest liggen op de speciale corona-afdeling. Daar was ik vorige week bijna heen gestuurd, maar toen voelde ik me al niet zo lekker. Ze zetten nu verpleegkundigen van andere afdelingen daar in.”

Mannengriep

„Ik wilde verpleegkundige worden omdat ik mensen graag help, om ze beter te maken en in dat proces te begeleiden. Dat werken met mensen vind ik juist zo mooi, misschien vind ik dat wel het leukste aan mijn vak. Dat mis ik nu wel. Het werk zelf is nu zo anders, elke dag verandert er wel weer wat. Je bent constant met dat coronavirus bezig, ook thuis. Je checkt toch sneller je mail”, vertelt Kuin.

Tijd moet het leren of Kuin na het uitzieken immuun is voor het virus. Als hij 24 uur lang geen klachten vertoont, mag hij weer aan het werk. „Normaal ben ik zo gezond als een paard. Ik ben eens in een paar jaar ziek, ik zei al eerder, is het niet gewoon een mannengriepje? Maar ik sport drie keer per week, al eet ik niet heel gezond. Maar ik heb geen overgewicht. Er mogen juist wel kilo’s bij.”

Ouderen

Alle collega’s van Kuin hebben hem een berichtje gestuurd en beterschap gewenst. „Dat vond ik wel heel leuk, het verraste me ook wel. Ze zijn zo druk.”

De nuchterheid in Kuin zijn stem krijgt een meer dringende toon als het onderwerp komt tot het binnenblijven van mensen. „Met alle maatregelen van de overheid ben ik het eens, blijf gewoon binnen. Mensen moeten zich daar echt aan houden, denk aan al die kwetsbare ouderen.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen