Rutte: 14 dagen thuisquarantaine Nederlanders na terugkeer uit VS

Rutte: 14 dagen thuisquarantaine Nederlanders na terugkeer uit VS
DEN HAAG

Nederlanders die met het vliegtuig terugkeren uit de Verenigde Staten wordt verzocht veertien dagen thuis te blijven om te voorkomen dat ze mogelijk mensen met het coronavirus besmetten in Nederland.

Dat geldt ook voor mensen die terugkeren met een door het ministerie van Buitenlandse Zaken geregelde repatriëringsvlucht. Dat heeft premier Mark Rutte donderdag bekendgemaakt na crisisberaad over de coronapandemie.

Vooral in New York maar ook in andere delen van de VS is er sprake van een oplopende uitbraak van het coronavirus. Het liefst wil Rutte dat reizigers vanuit de VS naar Nederland al bij vertrek worden gecheckt. Omdat dit wat lastiger is te organiseren, is dat op dit moment nog niet mogelijk, zei Rutte.

Het gaat niet om een verplichte quarantaine, zei Rutte. "We vragen ze dat te doen en iedereen werkt goed mee", aldus de premier.

In de Tweede Kamer waren deze week al zorgen geuit dat terugkeerders uit het buitenland, ook uit besmettingshaarden, bij terugkeer op Schiphol zomaar konden doorlopen. Rutte zegde toe dat het kabinet dit snel zou regelen.

Paasweekeinde

Rutte doet daarnaast een oproep aan mensen uit België en Duitsland om tijdens het paasweekeinde niet naar Nederland te komen. Het paasweekeinde is een populaire periode voor korte vakanties in vakantieparken of campings. Rutte zegt dat er geen sprake is van een verbod. Er zijn nu nog geen extra maatregelen nodig om het paasverkeer te stoppen, zei hij.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) die over het grensverkeer gaat, heeft "intensief contact" met zijn Belgische en Duitse collega's om het grensverkeer tijdens Pasen zo veel mogelijk te beperken. De grens met België is sowieso dicht voor mensen die geen belangrijke reden hebben om die over te gaan.

"We werken samen om het naar nul terug te brengen", verklaarde Rutte. Mensen in vitale beroepen kunnen wel gewoon de grens over gaan, benadrukte hij. "Hun willen we geen strobreed in de weg leggen." Zij hebben daar een speciaal vignet voor.

De verwachting is al dat bijna geen toeristen uit de buurlanden zullen komen. Daarover heeft het kabinet contact gehad met de toerismebranche. Er zijn op dit moment bijna geen boekingen voor campings en hotels. Veel vakantieparken zijn al dicht of ze hebben de sanitaire en wasvoorzieningen gesloten.

Ook deed Rutte opnieuw een oproep aan Nederlanders om met mooi weer en met Pasen vooral thuis te blijven. Toegang tot parken, stranden en dergelijke is ook veelal beperkt door burgemeesters, aldus de premier.

Ic-bedden

Nederland moét zich voorbereiden op een scenario waarbij er meer dan 2400 ic-bedden nodig zijn in verband met de coronacrisis. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in reactie op een noodkreet van de ic-verpleegkundigen, die eerder donderdag zeiden dat 2400 echt het absolute maximum is wat de verpleegkundigen aankunnen.

Komend weekend zullen er als het goed is 2400 bedden beschikbaar zijn op de Nederlandse intensivecareafdelingen. Er wordt al gekeken hoe dat nog verder kan worden opgeschaald.

"De vraag is: is er een alternatief?", zegt De Jonge. "Stel dat we meer plekken nodig hebben, dan moeten we dat toch zien te organiseren. Dat zijn we verplicht met elkaar aan de Nederlandse samenleving."

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen