Premium

Hulp van innoverende bedrijven voor zorgverleners

Hulp van innoverende bedrijven voor zorgverleners
Desinfectie UVSmart.
© Foto Roel Dijkstra

Innovatieve bedrijven van start-upfabriek Yes!Delft dragen hun steentje bij tijdens de coronacrisis.

Van oplossingen voor het veilig diagnosticeren van patiënten thuis of in een artsenpraktijk tot het gebruik van UV-licht om medische apparatuur te desinfecteren.

Het Delftse bedrijf Delmic ontwikkelt normaal gesproken microscopen voor academisch onderzoek. „Het hart van ons bedrijf is elektronenmicroscopie”, vertelt oprichter Sander den Hoedt. „Deze microscopen werken in een vacuüm waardoor wij experts zijn op het gebied van luchtdichte afdichtingen.” De corona-oplossing van het bedrijf heeft niets met microscopie van doen, maar alles met luchtdichtheid.

„Mijn vrouw is huisarts en vroeg of ons bedrijf een oplossing kon bedenken waarmee je als arts een patiënt veilig kunt onderzoeken zonder persoonlijke beschermingsmiddelen te hoeven dragen. De oplossing van Delmic is een cabine met daarin een dunne luchtdichte scheidingswand waar geen bacteriën en virussen door kunnen. In de scheidingswand zitten luchtdicht uitgevoerde doorgangen voor de armen van de arts en voor gebruik van hulpmiddelen als een stethoscoop. Hierdoor is er geen kans op besmetting. De eerste twee cabines worden vanaf volgende week getest.

Ook bij UVSmart werken ze de klok rond om aan zoveel mogelijk ziekenhuizen hun desinfectieapparaat te kunnen leveren. De oplossing van deze start-up bestaat uit een apparaat van 50x50x40cm waarvan de klep altijd openstaat. „Medisch personeel legt er hulpmiddelen in zoals een stethoscoop en infuuspomp. Zodra ze de klep dichtdoen begint de desinfectiecyclus”, legt medeoprichter Daan Hoek uit. „Na 25 seconden springt de klep open en is alles door middel van uv-straling gedesinfecteerd.”

Op verzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelt Innovattic een applicatie waarmee zorgverleners potentiële coronapatiënten op afstand kunnen monitoren. Het bedrijf is gespecialiseerd in digitale oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.