Premium

Schone bus tegen corona, buitenwerkers nemen strenge maatregelen

Schone bus tegen corona, buitenwerkers nemen strenge maatregelen
De auto wordt extra schoongemaakt om besmetting te voorkomen.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
IJmond

Voor veel bouwbedrijven, hoveniers en andere ondernemingen is het schipperen de afgelopen tijd. Zo goed en zo kwaad proberen veel bedrijven zich aan de strenge hygiënevoorschriften vanwege het coronavirus te houden.

Geldt voor veel kantoorberoepen dat zoveel mogelijk thuisgewerkt moet worden, bij veel andere beroepen kan dat niet. Neem bijvoorbeeld stratenmakers, timmerlui, hoveniers, die moeten wel op pad. En aangezien er geen lock down is, gaat dat werk gewoon door. ,,Er gelden allerlei strenge protocollen’’, zegt operationeel directeur Erik Muller van aannemersbedrijf De Bie uit Velserbroek.

Kruisbesmetting

,,We werken zoveel mogelijk met vaste ploegjes om kruisbesmetting te voorkomen’’, zegt Muller. Daarnaast zijn er nog meer maatregelen genomen. ,,We eten ook niet meer gezamenlijk en iedereen komt zoveel mogelijk in zijn eigen auto naar de bouwplaats of met de fiets. Normaal gesproken proberen we de CO2-uitstoot juist te beperken, dat lukt nu even niet zo goed. Het is niet anders.’’

Verder geldt zoals voor heel Nederland dat werknemers al bij lichte klachten thuis blijven. Zover is het bij De Bie nog niet gekomen, aldus Muller: ,,Nee, we hebben eigenlijk nog geen zieken gehad. Wat dat betreft mogen we onze handen dichtknijpen.’’ De aannemers letten ook op het zoveel mogelijk ontsmetten van de materialen. Muller: ,,Zo wordt bijvoorbeeld de versnellingspook vaker schoongemaakt.’’ En ze letten op hun eigen hygiëne. ,,Werknemers dragen soms ook mondkapjes.’’ Daarnaast geeft Bouwend Nederland ook de tip om gereedschappen en telefoons niet te delen.

Twee man

Hoveniersbedrijf Garden Design uit Heemskerk werkt ook zo goed en kwaad als dat kan door. Eigenaar Richard van Zon: ,,We hebben het eigenlijk hartstikke druk.’’ Ook bij de hovenier is het meebewegen met de nieuwe eisen vanwege het virus. ,,We gaan nu ook maximaal met twee man naar een klus’’, vertelt Van Zon. Sommige klussen zijn even op de lange baan geschoven. ,,Zoals bij een mevrouw van in de negentig. Dat moet je niet willen. Ik moet er niet aan denken dat zij iets oploopt. Dus niet gezellig even een bakkie doen, dat komt later wel weer’’, zegt Van Zon.

Het valt de hovenier op dat eigenlijk iedereen wel begrip heeft voor de nieuwe maatregelen. ,,Als ik met klanten afspreek, dan spreek ik af in de tuin. En klussen waarbij we echt door een woning moeten om bij een tuin te komen, hebben we zoveel mogelijk doorgeschoven.’’ Omstanders hebben begrip voor de werklui, zegt Van Zon. ,,Alleen laatst bij een klus in Zandvoort, kwam een vrouw echt heel dicht bij staan. Dan denk ik wel: hallo u komt naar ons toe.’’

Op het aantal inzittenden bij vervoer in busjes wordt streng toegezien door politie en handhavers van de gemeente. Zo moeten werknemers ook in de auto of werkbus anderhalve meter afstand houden. Afgelopen week zou een bouwbedrijf zijn beboet omdat er te veel werknemers in een bus zaten. Maar een politiewoordvoerster kon dat gisteren niet bevestigen.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen