Premium

Grote weerstand in de gemeenteraad van Alkmaar tegen digitale raadsvergaderingen

Grote weerstand in de gemeenteraad van Alkmaar tegen digitale raadsvergaderingen
© Archieffoto
Alkmaar

Er is grote weerstand in de gemeenteraad van Alkmaar tegen digitale raadsvergaderingen. Een ruime meerderheid verkiest een fysieke samenkomst, maar dan wel in een grote ruimte waar iedereen afstand van elkaar kan nemen. Alleen zegt iedereen hetzelfde: ,,De burgemeester gaat erover.”

,,En die denkt er nog over na”, zegt Piet Bruinooge over zichzelf.

Het kabinet heeft digitaal stemmen over raadsvoorstellen onlangs mogelijk gemaakt, waardoor de politiek in feite thuis kan blijven. Als de Tweede en de Eerste Kamer dat goedkeuren, kan vanaf volgende week donderdag het lokaal bestuur digitaal gaan.

Alleen de fractie van D66 en CDA-fractievoorzitter Iris Zeijlemaker zijn uitgesproken voorstanders van vergaderen via het internet. Zeijlemaker, omdat zij als gespecialiseerd verpleegkundige dagelijks in het NWZ met haar neus bovenop de gevolgen van het coronavirus staat.

Peter van Diepen, fractieleider van D66, wijst erop dat de piek van corona nog moet komen en dat het alleen daarom al niet verstandig is om bij elkaar in een zaal te gaan zitten.

De tegenstanders van ‘digitaal’ wijzen in de eerste plaats op de techniek. De verbindingen en de beelden zijn vaak slecht.

De kwaliteit van het debat lijdt er sterk onder, zo is het tweede bezwaar. ,,Het is de dood in de pot”, denkt Willem Peters (BAS) stellig. ,,Een Poolse landdag wordt het”, denkt Bastiaan de Leeuw (GroenLinks). ,,Een chaos”, vreest Janine Visser (Partij voor de Dieren).

David Rubio Borrajo (PvdA) vindt dat de raad nog niet zo ver is om digitaal te kunnen vergaderen. ,,Mensen gaan door elkaar gaan praten en zo.”,,En lang niet iedereen is even vaardig met techniek”, voert Arie Epskamp (Senioren) aan. ,,Ook de kijkers thuis niet.”

Maar moet er eigenlijk wel vergaderd worden?

Nou in ieder geval niet over alles, zo vindt een meerderheid. ,,Waarom zouden we uitgerekend nu het EK-Wielrennen moeten gaan evalueren”, zo doet Maya Bolte (Leefbaar Alkmaar) maar eens een greep in de agenda. Anjo van de Ven (OPA) zit er niet mee als er een tijdje niet wordt vergaderd. ,,De wereld vergaat echt niet als we beslissingen een paar maanden voor ons uit schuiven.”

Meerdere fracties zijn dat niet met haar eens. Als je alles maar doorschuift, wordt het op een gegeven moment wel een stuwmeer, zo is het argument.

,,Je moet in ieder geval besluiten nemen voor de periode na corona”, zegt Bolte. ,,Dat we niet bijvoorbeeld dat noodfonds van 1,5 miljoen pas een keer gaan optuigen als alles voorbij is.”

,,De woningbouw moet niet stilvallen”, vindt Rubio Borrajo.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen