Premium

Column Frans op Vrijdag: ’Grote jongen’

Column Frans op Vrijdag: ’Grote jongen’
© Foto ANP

In de hal van het winkelcomplex aan de Westergracht maken twee jonge vrouwen de stangen schoon van winkelkarretjes van de ’Appie’.

Dat gebeurt in hoog tempo, want het is druk, en desgevraagd vertellen de dames dat zij dit werk vier dagen per week doen, van een uur of tien ’s ochtends tot vier uur ’s middags. Zijn ze niet bang dat ze met het afnemen ook eventueel in aanraking komen met het virus? Nee joh, lachen ze me nog net niet uit, ’daarvoor zijn deze dingen toch’? Ze wapperen als danseressen met hun handen waaraan rubberen handschoenen zitten.

Behalve schoonmaken, treden zij ook op als een soort gastvrouwen die de klanten wegwijs maken in het labyrint van hygiënische regels die sinds kort gelden. Ze komen eigenlijk uit de horeca, vertelt de ene vrouw, maar omdat ze nu geen werk hebben, doen ze dit. Ben je toch onder de mensen, want heel de dag thuiszitten, is niets gedaan. En het verdient ook goed. De klanten zijn over het algemeen gezeglijk, maak ik op uit hun commentaar, maar er zit ook af en toe een lastpak tussen.

„Meneer, u moet een karretje mee naar binnen nemen”, roept de ene vrouw naar een oudere man die haast lijkt te hebben en maar ’één dingetje’ hoeft te hebben.

„Toch moet u een kar hebben.” Nu wordt het spannend, want de man aarzelt en je ziet hem denken: ’ik maak zelf wel uit of ik een kar pak’.

Hij maakt een wegwerpgebaar en loopt door. De vrouw gaat hem achterna. Ze is minstens twee koppen kleiner dan de man, maar uiteindelijk komen ze samen terug en pakt de man alsnog een kar.

„Goed zo, grote jongen”, zegt ze zacht maar nog net hoorbaar voor de man die, zie ik het goed, bloost?

Ik complimenteer haar met de overwinning. „Je moet altijd vriendelijk blijven”, legt ze uit, „en niet gaan schreeuwen. Je merkt toch dat sommige mensen het een beetje zat worden allemaal.”

In de kleine pauzes die af en toe vallen, onderhouden de dames zich met de jongen van de vlakbij staande haringkar die van ongeveer hun leeftijd is. Die vinden elkaar leuk, maar wie op wie is, krijg ik niet meteen in beeld.

Hoe zou er in deze tijden gezoend worden, vraag ik me ineens af, als je net iemand hebt versierd?

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen