Opgraving op Kerkpein Hoorn: kijken naar het verdriet van zes eeuwen geleden [video]

Archeoloog Bart ter Steege bij de grafkisten in de bodem.© Foto Mediahuis

Martin Menger
Hoorn

De vondst is niet alleen bijzonder voor archeologen: de voorbijgangers kijken minstens zo gebiologeerd toe. Op een paar meter diepte liggen de restanten van eiken grafkisten, met de skeletten van de stadsbewoners van zes eeuwen geleden.

Eerder kwam de plek aan het Kerkplein al in het nieuws toen archeologen hier een knekelmuur tevoorschijn haalden. Een paar meter dieper blijkt dus de oude begraafplaats die naast de laat-Middeleeuwse grote kerk heeft gelegen te zijn gevonden. Een bakstenen muurtje in het gestaan doorsijpelende grondwater is de oude kerkmuur. Een dikke poer geeft aan waar later een galerij is gemaakt, zoals die op oude tekeningen is te zien.

Eikenhout

Daar tussen ligt de bijzondere vondst, laat Bart ter Steege van Archeologie West-Friesland trots zien. Dicht opeen gepakt liggen de soms verrassend intact zijnde resten van de eikenhouten grafkisten die de Hoornse bewoners rond 1400 gebruikten om hun dierbaren te begraven.

De voorbijgangers kijken vanachter het hek vooral naar het ietwat lugubere deel van deze opgraving: de botten. In een grote kist is het skelet van goed zichtbaar, terwijl aan de voeten op een ietsje hogere grondlaag een kinderkistje is geplaatst.

Ter Steege: ,,we vonden ook aan de zijkant van de put een grafkist met daarin een moeder. Want op haar schoot lagen de resten van wat vermoedelijk een kind van zes jaar oud is geweest. Ze zijn dus samen begraven.” Wellicht waren ze slachtoffer van de pest; dat blijft gissen. ,,Maar je moet toch wel even slikken als doordringt wat we hier vinden”, aldus de archeologen. En zo komt dat ook de voorbijgangers hier kijken naar wat zes eeuwen geleden een groot verdriet moet hebben gegeven.

Skeletten

Vast staat dat het hier om een bijzondere vondst gaat. Tot nu toe zijn er rond de vijftig skeletten bloot gelegd. In twintig gevallen daarvan was de houten grafkist nog intact. Alle mensen zijn met het hoofd richting het Westen begraven. De put ligt schuin tegenover de Boterhal.

,,Dit was altijd al de centrale plek in Hoorn”, weet wethouder Samir Bashara die ook even een kijkje komt nemen. ,,Dit is nogal indrukwekkend. Je kijkt hier rechtstreeks naar de geschiedenis van onze stad.”

De beenderen en de stukken hout van de grafkisten worden in het dopt van Archeologie West-Friesland nader onderzoek. Vooral het hout moet een indicatie kunnen geven van de tijd waarin deze Hoornaars zijn begraven.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen