Premium

Zanger-gitarist Barney Willemse (20) uit Medemblik: ’Drie akkoorden en de waarheid’

Zanger-gitarist Barney Willemse (20) uit Medemblik: ’Drie akkoorden en de waarheid’
© Foto Laura Nicole
Medemblik

Hij is muzikaal geïnspireerd door country en helden als The Shadows, The Eagles, Johnny Cash en in Nederland Danny Vera. Ook zijn kledingstijl is niet alledaags voor een jongvolwassene. Maak kennis met zanger-gitarist Barney Willemse (20) uit Medemblik, die zaterdag een online-optreden geeft voor Weeff TV.

Zijn vader pakte het gitaarspelen weer op toen Barney een jongetje van zeven jaar was. „Ik vond het cool en leerde al snel een paar akkoorden spelen”, zegt de nu volwassen Barney. „Ik speelde veel instrumentale muziek van The Shadows. Toen ik met mijn neef een paar jaar geleden een biertje dronk, de akoestische gitaar pakte en spontaan ging zingen, zei hij: ’Dat klinkt best goed.’ Vanaf dat moment zing ik ook en maak ik nog meer eigen nummers.”

Vleugje cowboy

Country is wat de klok slaat bij Barney, gemengd met rock-’n-roll wordt dat hier en daar americana. „Deze muziekstijlen zijn heel puur en vaak, ook in mijn muziek, autobiografisch. Het zijn teksten over het leven, over wat ik meemaak, de verloren liefdes en nu juist weer over de liefde zelf. Geen gekke dingen, drie akkoorden en de waarheid maken mijn eigen stijl.” Ook zijn kledingkeuze valt op: jaren ’70 en ’80, een spijkerbroek en een vleugje cowboy. „Maar ook een driedelig pak schuw ik niet. Ik houd van die look.”

De intelligente lockdown deert Barney niet. „Normaal gesproken ga ik zes keer per week naar de sportschool. Nu probeer ik dit te ondervangen met hardlopen, oefeningen op de fitnesstoestellen in het park en lopen met de hond. Verder speel ik veel en geef ik online optredens.”

Benefiet

Barney speelde eerder bij Theater Het Pakhuis, Winterstoppop (Wervershoof) en in het Middelburgse café Hard en Ziel van Bløf-zanger Pascal Jacobs. Bij een benefietconcert voor de Voedselbank in Manifesto Hoorn afgelopen december viel Barney op. Daarom speelt hij morgen live via de webcam voor omroep Weeff, tussen 20 en 21 uur. Op YouTube is een voorproefje te vinden.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen