Premium

Afscheid: Kanker woekert in coronatijden voort (column)

Afscheid: Kanker woekert in coronatijden voort (column)
Purmerend

De kanker woekert voort. Ook in tijden van corona. Je zou het bijna vergeten met een heel land in coronacrisis. Er zijn zelfs al gasten die hun scheldvocabulaire inmiddels hebben aangepast tot ’coronahoer’. Niet iedereen gedraagt zich voorbeeldig mijnheer Rutte.

Terwijl de eerste vleermuizen in China mensen besmetten die hele rare dingen eten, kroop de kanker voort in de vrouw van mijn zwager. Ze voelde zich al niet zo lekker tijdens het kerstdiner. Trok zich wat terug terwijl de kamer bulderde van het lachen om een spelletje 30Seconds.

Al jaren was ze niet meer topfit. Eerst iets met reuma en later een goedaardige tumor in haar enkel. Een griepje, hoopte ze nog stilletjes rond de jaarwisseling. Maar het bleek half januari dat kanker haar hele lijf ruïneerde.

Dinsdag hadden we de uitvaart. Een onwerkelijk afscheid met iedereen op anderhalve meter. Wel weer prettig voor mensen die niet zo van zoenen houden.

Intussen ratelen de coronastatistieken de hele dag in het nieuws. Iedere dag om 14.00 uur de nieuwe cijfers. En verklaringen van statistici over groei, exponentiële groei, pieken en dalen en wanneer de curve wordt omgebogen en iedereen weer op vakantie kan. Niet boeken voor de meivakantie adviseert de premier.

Even wat wereldstatistiek: Dit jaar zijn er op de gestaag groeiende wereldbevolking van ruim 7,7 miljard al 14,7 miljoen doden te betreuren, ruim twee miljoen mensen overleden dit jaar tot nu toe aan kanker. Ruim 40.000 mensen gingen dood aan corona. Tot nu toe.

De dood hoort bij het leven, maar hij komt me de laatste tijd wat te dichtbij.

60riens.pdf

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen